Герой України Порхун тимчасово очолив Мінветеранів

16:42, 09.02.2024
Герой України Порхун тимчасово очолив Мінветеранів

Герой України Олександр Порхун має звання майора. (Фото з відкритих джерел)

Кабінет міністрів ухвалив рішення, згідно з яким обов’язки міністра у справах ветеранів тимчасово виконуватиме Герой України Олександр Порхун.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив представник уряду в парламенті Тарас Мельничук 9 лютого.

 

"Тимчасово покладено виконання обов’язків Міністра у справах ветеранів України на Порхуна Олександра Володимировича", - написав він у телеграмі.

 

Нагадаємо, що пан Порхун з квітня 2020 року виконує обов’язки першого заступника міністра у справах ветеранів.

 

Нагороджений званням Герой України з відзнакою орденом "Золота Зірка".

 

На захисті України він перебував з березня 2014 року. Підрозділ Порхуна брав участь у звільненні Краматорська, Слов’янська, Лисичанська, Шахтарська, Хрустального (раніше Красний Луч), Алчевська, Бойківського (тоді Тельманове) та інших населених пунктів.

 

У перший бій підрозділ під командуванням Порхуна вступив 2 травня 2014 року на мосту під Слов’янськом. Тоді частина проросійськи налаштованого місцевого населення заблокувала рух української військової техніки, а з гори Карачун, яка на той час була під контролем бойовиків, вів вогонь снайпер. Порхун організував оборону без втрат особового складу та військової техніки. Пізніше підрозділ звільнив та утримував Карачун.

 

Порхун має звання майора та кілька освіт. Навчався у чотирьох вищих закладах України, зокрема військових. У червні 2017-го здобув диплом магістра за спеціальністю "Бойове застосування та управління діями військових частин Сухопутних військ". У 2020 році став магістром правоохоронної діяльності.

 

Займається громадською діяльністю. Був кандидатом у народні депутати на позачергових парламентських виборах 21 липня 2019 року в одномандатному виборчому окрузі у Києві.

 

Як повідомляла «УМ», 7 лютого Рада відправила у відставку міністра у справах ветеранів, генерала Юлію Лапутіну, яка під час АТО воювала у складі спецпідрозділу СБУ «Альфа».