За «червоні лінії»: РФ офіційно визнала «ЛНР» та «ДНР» і ввела туди додаткові армійські підрозділи

24.02.2022
За «червоні лінії»: РФ офіційно визнала «ЛНР» та «ДНР» і ввела туди додаткові армійські підрозділи

Окупанти масовано використовують для обстрілів українські позиції важке озброєння.

За останні дні ситуація на Донбасі суттєво ускладнилася: якщо порівняти з останніми місяцями, коли за добу в середньому було до п’яти порушень тиші й ворог досить рідко використовував заборонену зброю, то впродовж лише 17-19 лютого окупанти 250 разів обстріляли позиції ЗСУ майже 2 тисячами снарядів і мін.

 

За останніх шість діб окупанти 166 разів обстріляли цивільні об’єкти на сході України, що призвело до жертв серед мирних жителів.


Лише 21-22 лютого на передовій внаслідок ворожого обстрілу загинуло три українські війсьвослужбовці, 13 отримали поранення різного ступеня важкості, а ще 11 — дістали бойове травмування.

 

Так, за добу 22 лютого з боку збройних формувань Російської Федерації зафіксовано 96 обстрілів, 81 з яких із застосуванням важкого озброєння.

 

По всій лінії фронту окупанти гатили по українських захисниках з БМ-21 «Град», танків, мінометів калібру 120 мм та 82 мм, станкових протитанкових гранатометів, станкових автоматичних гранатометів, великокаліберних кулеметів, стрілецької зброї.


Робота Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на тимчасово окупованих територіях регулярно супроводжується перешкодами з боку збройних формувань Російської Федерації.

 

Починаючи з 19 лютого було виявлено п’ять заборон доступу патрулів місії ОБСЕ з боку збройних формувань РФ у населених пунктах Маркине, Петрівськ, Староласпа, Ізварине та Піонерськ.

 

Також ЗФ РФ продовжують перешкоджати безпечним польотам безпілотників Місії, зокрема 19 лютого БПЛА Місії було обстріляне поблизу Старомихайлівки. А під час трьох польотів біля Лебединського та Олександрівки БПЛА СММ зазнавали впливу перешкод сигналу GPS.

 

Ці порушення з боку ЗФ РФ свідчать про ведення ними активних заходів бойової підготовки задля створення умов подальшої ескалації напруження на лінії зіткнення.


Крім того, 21 лютого виявлено та зафіксовано розміщення на тимчасово окупованій території 134 одиниць військової техніки збройних формувань РФ із порушенням Мінських домовленостей.



ЗВЕРНЕННЯ


До ЗСУ звернувся міністр оборони України Олексій Резніков. Зокрема, він сказав: «Завдяки вашій мужності, самовідданості і професіоналізму було зламано плани ворога, який усі ці роки вів підлу війну, ховаючись за жінками і дітьми. Обстрілював школи і житлові будинки. Викрадав і катував. Брехав і залякував. Грабував і нищив нашу землю. Вчора (21 лютого. — «УМ») він показав своє справжнє обличчя.


Кремль зробив черговий крок до відродження Радянського Союзу. З новим Варшавським пактом і новою Берлінською стіною. Єдине, що відділяє від цього – Україна і українська армія.
Наш вибір дуже простий – боронити свою країну, свій дім, своїх рідних. Для нас нічого не змінилося. Попереду важкі випробування. Будуть втрати. Доведеться пройти через біль, здолати страх і зневіру. Але нас неодмінно чекає перемога. Бо ми на своїй землі і за нами правда!»