У Нідердандах велосипедисти тестують дорогу з пластикової тари

18.09.2018
У Нідерландах вперше відкрили дорогу, яку зробили повністю з пластикових пляшок, повідомляє «Німецька хвиля». Ззовні вона нічим не відрізняється від звичайної асфальтованої.
 
А от плюсів у такої дороги — значно більше. 
 
По-перше, радикально вирішується проблема утилізації пластикової тари з-під води та напоїв. По-друге, така дорога — надзвичайно міцна і легка, тобто для її монтажу не потрібна важка техніка.
 
Дорога складається з окремих панелей, які укладають одну за одною. І вони витримують таке ж навантаження, як і асфальт, запевняють розробники.
 
При цьому пластиковому полотну не страшні морози до мінус 40 градусів, а також спека до плюс 80. До того ж така дорога — дешевша. Адже будівельний матеріал — це звичайне сміття. 
 
Для виробництва панелей пляшки подрібнюють, пресують в окремі «кубики» — це і є заготовки для майбутньої дороги.
 
Всередині такі панелі мають порожнини, через це вони легкі, їх зручно перевозити і монтувати (дорога зі «сміття», наприклад, монтується у тричі швидше, порівняно з асфальтовим покриттям, і майже не потребує догляду.
 
Водночас порожнини оснащенні системою відтоку води, що запобігатиме підтопленням. А якщо покриття в якомусь місці зіпсується, його легко замінити іншою панеллю. 
 
А ще дорога — екологічно цілком безпечна, на відміну від власне пластикових пляшок або ж бітуму, який використовують у традиційному покритті.
 
Наразі нову дорогу тестують велосипедисти. Якщо вона витримає всі необхідні випробування, то аналогічні шляхи робитимуть і для автомобілів.
 
До речі, по дорогах із пляшок вже їздять автомобілісти у декількох країнах світу, наприклад, Австралії, Індонезії та Індії.