Рада може змусити власників собак платити штрафи за неприбрані екскременти

24.04.2018
Рада може змусити власників собак платити штрафи за неприбрані екскременти

Чотирилапий утриманець — не забавка. (Фото з сайта 4ever.eu.)

 Найближчим часом нардепи можуть проголосувати за законопроект, що містить нові правила пово­дження з домашніми і безпритульними тваринами. 
 
 
Утримання хатніх улюбленців після прийняття зареєстрованого у Вер­ховній Раді документа, стане  складнішим, але відповідатиме загальноприйнятим цивілізованим нормам.
 
 
Скажімо, прихильники зразкової чистоти нарешті зможуть притягти до відповідальності громадян, які не прибирають на вулиці екскременти собак.
 
 
Небажання прихопити із собою на прогулянку пакет і совок може бути покаране штрафом від 850 до 1 тис.700 гривень за одну провину. 
 
 
Обов’язковою стане також реєстрація тварин та їхнє чипування, підтвер­джене спеціальним паспортом і жетоном.
 
Отримати такі документи необхідно протягом п’яти днів після придбання тварини й проведення імунізації та лікувально-профілактичної обробки.
 
Вказані процедури після прийняття закону проводитимуться кожні три роки. 
 
Безпородним не стерилізованим хвостатим узагалі не знайдеться місця під сонцем, бо поборників їхнього вільного розмноження каратимуть штрафом до 20 тисяч гривень. 
 
Суворо закон переслідуватиме і громадян, які захочуть викинути домашнього улюбленця на вулицю. Якщо тварина стала непотрібною, її необхідно обов’язково відвезти до спеціального притулку. 
 
Косметичні маніпуляції із зовнішністю братів наших менших теж будуть під забороною. Йдеться про купирування хвоста та вух, видалення ікол, кігтів, тощо. 
 
Окремий штраф передбачено за використання тварин для жебрацтва, а також за знущання над ними. Незрячі люди, які мають собак-поводирів, змушені будуть віддати своїх підопічних на спеціальне навчання й отримати після тренувань офіційний документ.
 
У проекті закону встановлюється перелік потенційно небезпечних порід собак. До таких віднесли зеннехунда, різеншнауцера, добермана, ротвейлера, ріджбека та кілька різновидів догів, вівчарок, мастифів, тер’єрів. Усього в цьо­му списку 33 пункти.