Фести файного: Тернопіль відкриває сезон неабияких культурно-мистецьких дійств

24.04.2018
У файному місті Тернопіль розпочався сезон фестивалів.
 
 
Цими вихідними в обласному центрі відбувся міжнародний фестиваль-конкурс духовної пісні та камерної музики «Я там, де є благословення», який зібрав близько півтисячі учасників різних християнських конфесій з України, Грузії та Польщі.
 
 
А 4-6 травня місто вшосте прийматиме мистецький фестиваль «Ї», що обіцяє стати справжнім святом для поціновувачів різних видів мистецтв.
 
 
Його заходи відбуватимуться впродовж трьох днів відразу на кількох майданчиках — літературному, музичному, художньому, кіно-театральному та лекційному. 
 
Олександр Ірванець, Оксана Забужко, Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Юрій Винничук, Андрій Курков — ці імена говорять самі за себе, і це далеко не повний перелік гостей лише однієї, літературної, сцени фестивалю (за словами організаторів, цьогоріч у ньому візьмуть участь митці не лише з України, а й із близького та далекого зарубіжжя, приміром Білорусі й Норвегії).
 
На музичній сцені глядачів та слухачів порадують, зокрема, Дмитро Лазуткін та Борис Севастьянов зі своїм оригінальним проектом ARTERIЯ, KADNAY, «Жадан і Собаки», LUMIERE, «Карна», «Фіолет» та Христина Халімонова.
 
А одним із головних заходів кіно-театральної сцени стане презентація вже відомої стрічки «Червоний» та спектаклю «Альберт, або Найвища форма страти» за однойменним твором Андруховича.
 
У ті ж дні на початку травня в Тернополі «гулятиме-смакуватиме» започаткований минулого року гастрономічний фестиваль «Тернопільська брама».
 
12-13 травня численних учасників та гостей збере ювілейний, 10-й, Всеукраїнський фестиваль національної вишивки та костюма «Цвіт вишиванки», який планують присвятити Дню Матері.
 
Відтак Тернопіль почне готуватися до свого вже широковідомого щорічного фесту «Файне місто».