В Україні буде створено унікальний «Музей репресованих дітей»

11.04.2018
В Україні буде створено унікальний «Музей репресованих дітей»

Колишнiй полiтв’язень Петро Франко.

Співробітники Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія терору» спільно зi Львівським обласним Товариством політичних в’язнів i репресованих провели презентацію концепції «Музею репресованих дітей».
 
 
Захід відбувся за участі політв’язня та голови Львівського обласного товариства політичних в’язнів i репресованих Петра Франка та молодшого наукового співробітника музею Юрія Коденка, який прочитав для всіх присутніх лекцію на тему «Сімейне заручництво в каральній практиці радянської влади часів сталінізму». 
 
 
У доповіді йшлося про формування системи «сімейного заручництва», про перехід від індивідуальної до колективної відповідальності перед владою, ставлення влади до неповнолітніх членів суспільства, використання дружин і дітей «ворогів народу» як заручників системи, як засіб тиску на своїх опонентів.
 
Відвідувачам розповіли історії по масштабне винищення радянською тоталітарною машиною своїх противників, якими ставали не лише громадські активісти чи українська інтелігенція, а й звичайні громадяни — діти та жінки. Історій поламаних життів — тисячі.
 
«Ми є на початку шляху дослідження цієї теми. Вона потребує часу, є мало досліджень. Ми будемо вдячні за допомогу в цьому: ідеями, пропозиціями, цікавими фактами, артефактами (листами), життєвими історіями, які можна використати»,— зауважує Юрій Коденко.
 
Голова Львівського обласного товариства політичних в’язнів i репресованих Петро Франко розповів про власну історію поневірянь по радянських таборах, а також пригадав, що в 1985 році з власної ініціативи почав збирати матеріали про репресованих у часи СРСР дітей i підлітків: «Про потребу класифікації політв’язнів я кажу вже давно. Адже існує дуже велика різниця між дорослим розумом i дитячим, а радянська влада не робила між нами різниці, поводилася з неповнолітніми, як з дорослими: місяці темниць, ешафоти, суди та заслання».