У Києві відбулась прем'єра стрічки «Легенда Карпат» з Валерієм Харчишиним у головній ролі

06.04.2018
У Києві відбулась прем'єра стрічки «Легенда Карпат» з Валерієм Харчишиним у головній ролі

Марія Яремчук і Валерій Харчишин під час зйомок фільму "Легенда Карпат" про Олексу Довбуша.

«Теж страшно? — запитує лідер рок-гурту «Друга Ріка» Валерій Харчишин у когось, хто сидить на останньому ряду кінотеатру MULTIPLEX в торговому центрі SkyMall. — Може, краще ближче до виходу сядемо?» — жартує музикант.
 
Тут відбувається прем’єрний показ української пригодницької стрічки Сергія Скобуна «Легенда Карпат», в якій головну роль Олекси Довбуша зіграв сам Валерій Харчишин.
 
В основі сюжету картини поклали історію про ватажка визвольного руху карпатських опришків у XVIII столітті.
 
Спершу український герой мав на меті помститися за смерть матері, але згодом народ почав іти до нього жалітися на панів — так Олекса став українським героєм-рятівником.
 
Картину задумували як серіал, однак улітку 2017 стало відомо, що замість нього на екрани ви­йде художній фільм.
 
«Мали на меті розкрити історичну постать, але не відтворити повністю історичні події, — говорить УМ Валерій Харчишин. — Це художнє кіно, легенда. Я не знаю, наскільки можна бути собою, граючи в історичному фільмі — але я спробував. Так, ніби Харчишин опинився в тих історичних обставинах, узяв в руки зброю й очолив рух опришків. Реально вагався і зважувався, коли потрібно було йти валити ворога — здається, це помітно у фільмі. У школі з історії мав четвірку. До того, як почав грати, про Олексу Довбуша знав одне — що це був український Робін Гуд».
 
Знімали картину в Карпатах в дещо спартанських умовах. «Коли не могли вночі ні підняти, ні спустити з гір генератор світла — залишалися там спати. Без наметів, у печері — навіть жінки. На цю роль погодився одразу. Однак кілька разів ледь не покинув усе. Уявіть: знімаємо сцену. На шостому-сьомому дублі розумію: щось дуже знайоме. Кажу режисеру: ти в курсі, що ми це вже один раз зняли?
 
Він: «Та ні, не знімали». Кажу: точно зняли. «Ну добре. Ми цю сцену загубили. Мусимо перезняти», — зізнається. А мені що робити? Як я знову ті ж почуття відтворю? То був переломний момент — трохи не пішов з картини. Стримали люди, з якими працював. Ті, які в очі не бачили зарплатної відомості і не знають, як виглядає гримваген (пересувна гримерка) — але які йшли в бій за це кіно. Професійні, непрофесійні актори, знімальна група просто розривали гори на шматки. У фільмі немає штучного героїзму. Цими акторами революцію можна зробити», — говорить Валерій Харчишин.
 
Картина вийшла природною, дуже далекою від голлівудського пригодницького екшену. В деяких моментах видно, як багато зусиль було покладено на той чи інший епізод, наприклад, коли знімали маскування опришків у горах.
 
Фільм не занурює в підручник з історії — глядача по ньому ведуть живі образи людей, чиї мотиви зрозумілі сучасному українцю.
 
Головну жіночу роль у «Легенді Карпат» — кохану Олекси Довбуша — заграла українська акторка Марія Яремчук.
 
«Моя героїня мені близька. Марічка мусила йти проти чогось: свого батька, який не дозволяв їй бути з Довбушем, бо він розбійник, проти суспільної думки. Жінці в той час були непереливки: мала, окрім того, що тяжко працювати, ще й бути безправною і миритися з домашніми репресіями. Зараз усе трохи інакше, але кожна з нас продовжує з чимось боротися у житті», — говорить УМ Марія Яремчук.
 
Картина «Легенда Карпат» вийшла в український прокат з 29 березня.