Під тиском «безвізу»: Рада у вівторок спробує скасувати е-деклараціїй для антикорупціонерів

03.04.2018
Під тиском «безвізу»: Рада у вівторок спробує скасувати е-деклараціїй для антикорупціонерів

Верховна Рада рятувала «безвіз» від антикорупційної ініціативи Петра Порошенка. (Фото з сайта fakty.ictv.ua.)

Сьогодні Верховна Рада України спробує скасувати електронні декларації для антикорупційних активістів.
 
 
Піти на цей крок вітчизняних законодавців може змусити безпрецедентний тиск iз боку Європи, який вийшов уже в публічну площину.
 
 
Проте антикорупційних активістів українські чиновники таки зуміли поставити «в розтяжку»: скасування необхідності декларувати свої статки призначили на третій день після того, як сплив термін подачі декларацій.
 
 
А тому в активістів залишався вибір: або здавати декларації вчасно і дотримуватися букви закону — і у цьому випадку скасування вже нічого не змінювало б, або ж порушувати законодавство, сподіваючись на вплив Брюсселя та добру волю парламентаріїв.
 
«Я сподіваюся, що 3 квітня ми це питання вирішимо, скасуємо декларування, безумовно, пропишемо в законі, в перехідних положеннях, що ті, хто не подав до 1 квітня, не несуть ніякої відповідальності. Я думаю, що це був би найкращий вихід iз цієї ситуації, я особисто буду за це голосувати», — сказав народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Олексій Гончаренко.
 
Таким чином може добігти  кінця епопея з президентською ініціативою про запровадження декларацій для активістів, що розпочалася 27 березня минулого року.
 
Тоді, нагадаємо, Президент Петро Порошенко підписав зміни до Закону «Про протидію корупції», згідно з яким члени антикорупційних громадських організацій зобов’язані подавати електронні декларації.
 
Євросоюз розкритикував українські поправки до закону про електронне декларування, і Порошенко згодом просив депутатів скасувати цю вимогу.
 
Але шлях до результативного голосування виявився напрочуд довгим. Влада на словах декларувала готовність дослухатися до думки Заходу, але до реальних кроків справа не доходила.
 
Попри те, що ціла низка представників впливових європейських структур — публічно і не тільки — закликала Банкову зробити це якнайшвидше.
 
Перед вихідними офіційний Київ отримав останнє китайське попередження. Посли держав «Великої сімки» вкотре висловили занепокоєння щодо введення в дію законодавчої норми про електронні декларації для активістів.
 
І закликали скасувати її до 1 квітня. На їхню думку, вимога до людей, що не є держслужбовцями, декларувати свої статки порушує міжнародні зобов’язання України.
 
А європейський комісар із питань європейської політики Йоханес Ханн натиснув на найболючіший мозоль української влади: безвізовий режим.
 
І заявив: Україна не виконала свої зобов’язання перед ЄС. 
 
Аби не втратити чи не головний здобуток нинішньої владної команди, Рада погодилася голосувати за скасування. Але неприємний осад від порушення обіцянок усе ж залишився.