Перший KharkivMusicFest: 7 концертів, 9 розмальованих піаніно і 333-річчя Баха

13.03.2018
Перший KharkivMusicFest: 7 концертів, 9 розмальованих піаніно і 333-річчя Баха

Уродженець Харкова Станіслав Христенко, знаний у світі музикант, — ініціатор проведення KharkivMusicFest.

Харків стає столицею музичною — тут відзначатимуть 333-річчя Баха; звучатиме музика Бернстайна, Рахманінова, Дворжака, Станковича, Скорика, Шопена, Лютославського; диригуватимуть Станіслав Христенко і Томаш Бугай; учитимуть слухати класику вдумливо і з усмішками на вустах. Із 14 по 29 березня уперше проходитиме KharkivMusicFest.

Головна його мета — показати, що класична музика може бути різною: авангардною, жартівливою і джазовою, приємно тішити слух навіть у метро, торгових центрах, на ринку і вокзалах. 

KharkivMusicFest — це 7 концертів музики для різних настроїв і смаків у трьох концертних залах: великому і малому Театру опери і балету (ХНАТОБ) та Харківської філармонії; масштабні музичні проекти на різних майданчиках міста і майстер-класи.

Звучатимуть симфонічні твори у виконанні солістів і диригентів світового рівня з Австрії, Німеччини, Польщі, США й України (зі Львова, Києва, Дніпра, Одеси та Харкова).

Кава «Бахачіно» і розмальовані піаніно

«Ми спілкуємося з молоддю і хочемо, щоб, наприклад, фізіотерапевт, який не знає жодної ноти, знав усі твори Баха, як один мій знайомий, який живе в Брюсселі, — каже уродженець Харкова, відомий у світі диригент Станіслав Христенко, ініціатор і арт-директор KharkivMusicFest. — Щоб власник пекарні запрошував до себе додому гостей і проводив для них концертну серію, в якій би звучала класична акустична музика.
 
Щоб програміст, як у компанії Google, після важкого робочого дня йшов у спеціальну кімнату, яка надана компанією, щоб, за власним бажанням, грати класичну музику на роялі. Ми робимо фестиваль для того, щоб у сьогоденні і майбутньому музиканти не тільки не їхали, а навпаки — приїжджали сюди. Щоб концертні сцени ХНАТОБу імені Миколи Лисенка та Харківської філармонії опинилися серед найпрестижніших сцен Європи та світу».
 
Антураж музичного фестивалю відчують практично всі містяни. Бо в дні проведення KharkivMusicFest на дев’яти локаціях міста красуватимуться дев’ять піаніно, подарованих харків’янами та розмальованих відомими місцевими художниками.
 
Стартує унікальний проект «Art&Piano: грай яскраво» перед першим концертом фестивалю 14 березня: всі фортепіано зазвучать одночасно разом у ХНАТОБ ім. Лисенка.
 
Наступні два тижні на інструментах-інсталяціях зможуть грати всі охочі, обіцяють організатори, а у вихідні піаніно стануть центрами проведення заходів за участі учнів музичних шкіл. По завершенні фесту його символи потраплять у дитячі освітні та культурні заклади, щоб звучати постійно.
 
Особливим стане 21 березня, коли у Харкові святкуватимуть 333-річчя від дня народження всесвітньо відомого німецького композитора, віртуоза-органіста Йоганна Себастьяна Баха, який написав понад тисячу музичних творів.
 
«Бах-333» — це і марафон за участю юних музикантів iз дитячих музичних шкіл; і виступи професійних музикантів та аматорів у спецпроекті «Відкрите Бах-піаніно»; міні-концерти в рамках всесвітньої акції «Бах в метро» (Bach in the Subways) і «Бах на радіо».
 
Для туристів і мешканців міста проведуть театралізовану екскурсію «Бах у Харкові». Щасливчики смакуватимуть каву «Бахачіно» у супроводі «Кавової кантати» Баха.
 
Кульмінація дня — гала-концерт Фестивального оркестру з найкращих музикантів-солістів iз різних міст України.
 
«Вперше в історії України 28 найкращих музикантів, що грають на скрипці, альті, віолончелі, контрабасі, гобої, органі, клавесині, фортепіано, саксофоні, — з Києва, Харкова, Одеси, Львова, Дніпра, Чернівців, Хмельницького та Івано-Франківська — об’єднаються для спільного концерту, присвяченого дню народження найвидатнішого представника європейської музичної культури Йоганна Себастьяна Баха, — констатує піар-директор фестивалю Ольга Стельмашевська. — Оркестр солістів KharkivMusicFest — це втілення в життя європейської традиції від її засновників Артуро Тосканіні і Клаудіо Аббадо. Чи це не наймасштабніший і найгучніший всеукраїнський проект у царині класичної музики за 27 років Незалежності?!»

Здобувши славу у світі — прославляти Харків

Музика не має меж і кордонів — цей меседж KharkivMusicFest ілюструє статусом учасників. Концерт-відкриття 14 березня представить твори композиторів Бернстайна, Рахманінова, Дворжака, які мали східноєвропейське коріння і в різний час жили в США.
 
Усі три твори концерту були вперше виконані в Нью-Йорку. Соліруватиме піаніст Сергій Бабаян, який народився у Вірменії, але вже понад 25 років живе у США.
 
У нинішньому концертному сезоні, окрім Харкова, він виступатиме у супроводі оркестрів Німеччини, Італії, Великої Британії, Швейцарії, Польщі, Сербії, США та в найпрестижніших залах, серед яких Карнегі-Холл, Вігмор-Холл, новий зал Ельбської філармонії. Сергія Бабаяна запрошують на провідні музичні фестивалі — у Вербьє та Лугано, Клавір-фестиваль Рур, Единбурзький фестиваль тощо. 
 
Диригуватиме симфонічним оркестром ХНАТОБ імені Лисенка на концерті-відкритті випускник кафедри диригування Варшавської консерваторії Станіслав Христенко — уродженець Харкова, який живе у США майже 10 років. 
 
У малій залі ХНАТОБ 25 березня Станіслав Христенко і камерний оркестр Nova Sinfonietta презентують нову оригінальну програму Bach to now: 3 концерти для фортепіано з оркестром. Музику засновника жанру фортепіанного концерту Йоганна Себастьяна Баха протиставлятимуть музиці XXI століття — найвідомішого шотландського композитора Джеймса Макміллана та одного з найвпливовіших американських композиторів сучасності, володаря «Золотого Глобуса» та багаторазового номінанта на премію «Оскар» за кращий саундтрек Філіпа Ґласса. 
 
А Nova Sinfonietta — це перший оркестр, який грає виключно з планшетів — без використання друкованих нот. Прогресивний недержавний колектив існує суто на кошти від продажу квитків.
 
Засновником, музичним директором та диригентом Харківського камерного оркестру Nova Sinfonietta став Станіслав Христенко. До речі, 25 березня він, окрім диригування і соло в трьох фортепіанних концертах, гратиме ще й на... барабані. 
 
Перелік оркестрів, з якими Станіслав співпрацював як соліст, вражає: Клівлендський оркестр, що входить до великої п’ятірки оркестрів США, Національний оркестр Бельгії, симфонічні оркестри Більбао та Тенеріфе, Гонконзький камерний оркестр, Симфонічний оркестр Такамацу.
 
Станіслав — лауреат понад 30 міжнародних фортепіанних конкурсів в Італії, Іспанії, Японії, Кореї, Словаччині, Україні, Казахстані, США, володар престижного звання Steinway Artist.
 
Співпрацює із звукозаписуючими компаніями зі Сполучених Штатів, Великої Британії, Німеччини та Гонконгу. Записи Станіслава транслювалися на радіо в Іспанії, Австрії, Німеччині, Великій Британії, Бельгії та США.
 
Як диригент Станіслав виступав з оркестром Харківської опери, Камерним оркестром міста Грац (Австрія), оркестром Моравської філармонії (Чехія), оркестром Королівського Північного коледжу музики (Велика Британія), а також з оркестрами США. 
 
Концерт-закриття 29 березня назвали «Європейською феєрією». Вперше у Харкові прозвучить Концерт для альта з оркестром легенди сучасної української музики Євгена Станковича у виконанні Михайла Захарова, успішного українсько-австрійського скрипаля та альтиста, учасника багатьох європейських музичних фестивалів.
 
Регіна Черничко — відома піаністка українського походження з Німеччини, виступам якої аплодували у багатьох концертних залах Європи, відкриє світ Фридеріка Шопена Другим концертом для фортепіано з оркестром.
 
Уперше у Харкові прозвучить і один зі знакових європейських творів ХХ сторіччя — концерт для оркестру польського композитора Вітольда Лютославського. За пультом працюватиме Томаш Бугай — знаний польський диригент, у минулому — головний диригент філармонічних оркестрів у Кракові, Лодзі та Бидгощі, музичний директор Великої опери у Варшаві. 

Класика — це весело

Оригінальним обіцяє бути 17 березня «Хвилина реклами» — концерт Київського ансамблю нової музики «Рикошет», який заснував харків’янин, композитор Сергій Пілютіков.
 
«Зазвичай, у нашому житті ми сприймаємо рекламу на ТБ як спам і миттєво перемикаємо канали. У нашому випадку — ми покажемо маленькі і тонкі шедеври сучасного музичного мистецтва. Адже вперше і спеціально на замовлення ансамблю «Рикошет» відомі академічні композитори написали рекламні ролики до продукції відомих вітчизняних та зарубіжних брендів. Але в авангардному розумінні. «Хвилина реклами» — синтетичний проект, оскільки в ньому беруть участь не тільки музиканти ансамблю, а й артисти театру. Ми теж сміємося, ми теж вміємо жартувати!» — переконує художній керівник «Рикошету».
 
А 20 березня — музично-комедійне шоу для дуету музикантів-акторів з оркестром. До речі, відео з виступом епатажного тандему скрипаля Олексія Ігудесмана і піаніста Хьянг-кі Джу з Австрії, які завітають у Харків, на YouTube має 28 мільйонів переглядів. 
 
Буде все: пародії, віртуозна техніка, акробатично-музичні трюки, танцюючі оркестранти Симфонічного оркестру ХНАТОБ імені Лисенка, знаменитий «Турецький марш», зіграний в мажорі і з єврейським колоритом, Моцарт у режимі «швидкого перемотування», Рахманінов, Дунаєвський, Бетховен, Бах, Вівальді в компанії Джона Леннона, Пола Маккартні, Еріка Кармена з ірландськими та шотландськими народними танцювальними мелодіями. 
 
«Найсмішніше шоу про музику і життя музикантів, яке я бачив iз часів великого Віктора Борге. Я реготав до сліз весь вечір», — це враження знаменитого латвійсько-німецького скрипаля Гідона Кремера. 
 
Легкість, гумор, шалений темп, «ламаний» ритм, пружні синкопи, ефектна динаміка та фінали, врешті-решті, кураж — усе це у концерті «Скорик в стилі Jazz» 27 березня.
 
Автор незабутньої «Мелодії» Мирослав Скорик, у свій ювілейний рік, завітає на KharkivMusicFest з авторською джазовою програмою. Унікальність проекту полягає в тому, що Маестро завжди сам диригує в цій програмі! 
 
Екстравагантні танці — «В іспансько-мавританському стилі», «Сумний блюз», «Канкан ніби зі старої грамофонної плити» або джазові парафрази творів Л. Бетховена — «Місячна соната», «Апасіоната», «До Елізи», джазові п’єси «В народному стилі», «Нав’язливий мотив», «Приємна прогулянка» прозвучать у виконанні львівського фортепіанного дуету заслужених артистів України подружжя Мирослава Драгана і Оксани Рапіти. Вони грають разом iз 1994 року. Унікальну зіграність демонструють, коли виконують джазового Скорика у чотири руки. 

Просвіта і доброчинність

Харківський музичний фестиваль започатковує низку освітніх програм. Під час його проведення планується серія лекцій у загальноосвітніх школах, лекція-концерт для студентів Мед-
університету, лекція-презентація для дітей 2—6 років у центрі для дошкільнят тощо.
 
Організують «круглий стіл», на якому говоритимуть про важливість культурних подій у маленьких містечках, проведуть майстер-класи у дитячих музичних школах Харкова та області, відкриті репетиції для школярів.
 
У Будинку офіцерів 27 березня за участі музикантів фестивалю відбудеться благодійний концерт для дітей із дитбудинків, інтернатів, ветеранів АТО, дітей ветеранів АТО. 
 
KharkivMusicFest із його концертами, проектами й ініціативами переконує: класична музика та дотичні до неї світи — не закрита територія, у якій обертаються обрані. І є надія, що Харків стане музичною столицею на роки.