Графиня духу: у Києві презентують радіофільм про Марію Капніст

28.02.2018
В останній день лютого на Українському радіо «Культура» у циклі «Світочі епохи» — двосерійний радіофільм «Під вогнем незворушна, або Графиня чи Баба-Яга» — розповідь про Марію Капніст, відому актрису, жертву сталінського терору.
 
У ролі Марії Капніст — народна артистка України, перший міністр культури незалежної України Лариса Хоролець. 
 
«Вона була дуже гарною: чорні коси майже до п’ят, великі променисті карі очі!.. Вона була гарною. І стала схожою на Бабу Ягу, коли їй було ледь за 40. Красу її знищили в радянських катівнях. Але знищити красу її душі та сили духу не було дано нікому! Актриса, заслужена артистка України, графиня Марія Ростиславівна Капніст (Марієтта Капніст-Сірко). Саме їй присвячено двосерійний радіофільм «Під вогнем незворушна, або Графиня чи Баба-Яга» з циклу радіофільмів «Світочі епохи», —  коментує  автор сценарію і режисер радіофільму Нелля Даниленко.
 
«Під вогнем незворушні». Саме ці слова були написані на родовому гербі графів Капністів, багато з яких зробили свого часу значний внесок у розвиток української культури і  відродження національної свідомості.
 
Автори фільму проводять слухачів (звичайно, в образній формі) тими колами пекла, якими пройшла ця жінка і не зламалася, не озлобилася.
 
Стала прекрасною актрисою кіно і сподвижницею: вона багато зробила для увічнення пам’яті свого прадіда поета і драматурга Василя  Капніста — автора, зокрема, п’єси «Ябеда», яку прирівнюють до «Ревізора» Миколи Гоголя, «Оди на рабство», в якій він виступав проти посилення колоніальної політики російського уряду в Україні.
 
У радіофільмі — голоси людей, котрі добре знали і шанували Марію Ростиславівну: патріарха України Філарета, народної артистки України Раїси Недашківської, кінорежисера, заслуженого діяча мистецтв України Олега Бійми.
 
Велика драма, велика любов, перемога сили світла над силою зла, душевна краса і сердечна доброта — все це у радіофільмі «Під вогнем незворушна, або Графиня чи Баба-Яга».