Чигиринському музею подарували унікальну античну монету

06.02.2018
Чигиринському музею подарували унікальну античну монету

Монета македонського царя Філіпа ІІ.

Фонди Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» поповнилися унікальною і рідкісною античною монетою обол, 359-336 рр. до н.е. (Філіпп ІІ, Македонія), яка була випадково знайдена біля хутора Вдовичине Чигиринського району.
 
Про це «Україні молодій» повідомили у національному заповіднику.
 
За словами науковців «Чигирина», монету подарував заповіднику місцевий краєзнавць Сергій Потапенко. І дарувальників, на щастя, немало.
 
Цікавий дарунок, макет скіфської баби, передала Ольга Пенькова, заступник генерального директора Національного історико-археологічного заповідника «Кам’яна могила».
 
А ще фонди заповідника останнім часом поповнилися комплектом речей, пов’язаних із діяльністю Холодноярської республіки у 20-роках ХХ століття, серією авторських плакатів Юрія Неросліка «Патріотичний плакат — молоді», світлиною 1962 року з зображенням пам’ятника БогдануХмельницькому в Чигирині тощо.
 
«Усі ці речі будуть обліковані до фондової збірки заповідника та займуть достойне місце в музейних експозиціях», — наголошують у національному заповіднику «Чигирин» і щиро дякують усім небайдужим.
 
Проте, як наголошують у Черкаській облдержадміністрації, на Черкащині наразі напрацьовують стратегічний документ з розвитку внутрішнього та зовнішнього туризму на 2018—2020 роки.
 
Над цим проектом спільно працюють Черкаська агенція регіонального розвитку та Департамент регіонального розвитку облдержадміністрації, які проводять он-лайн-опитування серед жителів і цікавляться, які туристичні «родзинки» варті того, щоб виділити на ознайомлення з ними уїк-енд, які історичні постаті справили найбільший вплив на розвиток регіону тощо.
 
Відповіді опрацюють та візьмуть до уваги при роботі над Програмою розвитку туризму.
 
За словами начальника відділу економічного розвитку Депаратаменту регіонального розвитку ОДА Дмитра Пивака, Черкаська область має фінансову та експертну підтримку для розробки програми розвитку туризму в регіоні.
 
Це стало можливим завдяки перемозі у грантовій програмі «Підтримка розвитку внутрішнього туризму в Україні», яку реалізовує Асоціація індустрії гостинності України. 
 
До речі, нині на Черкащині разом з компанією Google Україна вже створено туристичний портал, презентовано туристичний додаток по місту Черкаси, розроблений спільно з IT-компанією Everlabs, а про туристичні цікавинки можна дізнатися на офіційному туристичному порталі області.