Служив слову: помер видатний літературознавець Віталій Дончик

21.11.2017
Служив слову: помер видатний літературознавець Віталій Дончик

У віці 85 років пішов з життя український літературознавець, науковець та критик, один із засновників Народного руху України Віталій Дончик.
 
 
Його серце перестало битися 18 листопада. 
 
 
За навчальний посібник «Історія української літератури ХХ століття» у двох книгах у 1996 році Віталій Григорович разом зі ще сімома літературознавцями отримав Де­жавну премію України імені Тараса Шевченка. 
 
 
«Український світ збіднів на одного з тих, на кому він тримається, — вважає письменник Михайло Слабошпицький. — Віталій Дончик посідав помітне місце в житті багатьох талановитих літераторів. Надарований непідробною доброзичливістю і цікавістю до здібних людей, він прагнув усіх їх підтримати й усіх пропагувати. Його ставлення до літератури було ставленням дбайливого господаря, який прагнув порятувати і плекати все національно важливе і творчо здорове». 
 
Віталій Григорович Дончик народився 15 квітня 1932 року в місті Крюків (нині в складі міста Кременчук Полтавської області).
 
Закінчив Київську спецшколу-інтернат з англійською мовою навчання; а потім із відзнакою — романо-германське відділення філологічного факультету Київського університету. За фахом — філолог, викладач англійської мови та літератури.
 
Від липня 1989 року до січня 2000 року Віталій Дончик був голов­ним редактором журналу «Слово і час» (до січня 1990 року — «Радянське літературознавство»). 
 

СПІВЧУТТЯ

Висловлюємо сердечнi спiвчуття родинi дорогого i любого нашому серцю Дончика Вiталiя Григоровича, великого українського вченого, письменника, лiтературознавця. Сумуємо разом iз вами.
Уся родина Івасюкiв 
з Києва, Львова, Чернiвцiв.