До 80-річчя Великого терору в Україні презентували збірник про репресованих кінематографістiв

24.10.2017
До 80-річчя Великого терору, в пам’ять жертв невинно репресованих українських кінематографістів, у Будинку кіно у Києві презентували збірник «Репресовані кінематографісти. Актуальна пам’ять».
 
Книжку підготував Центр кінематографічних студій Національного університету «Києво-Могилянська академія».
 
Це збірник наукових статей, присвячених кіномитцям, які загинули від куль енкаведистів у застінках в’язниць чи відбули покарання в таборах ГУЛАГу, в’язням другої половини ХХ століття Гелію Снєгірьову та Сергію Параджанову і сучасному політичному в’язню Олегу Сенцову.
 
Вела вечір Лариса Брюховецька — упорядник і один з авторів збірника, редактор журналу «Кіно-Театр».
 
Анастасія Канівець, старший науковий співробітник Музею театрального, музичного та кіномистецтва України розповіла про режисера Фавста Лопатинського; Людмила Новикова, кандидат мистецтвознавства, — про акторів Миколу Надемського і Степана Шагайду; Сергій Марченко, кінорежисер, кандидат мистецтвознавства — про письменника і сценариста Майка Йогансена. Роман Росляк, кандидат мистецтвознавства презентував доповідь, присвячену репресіям керівників кінопромисловості України в 1930-ті роки.
 
В обговоренні збірника взяли участь відомі кінознавці Сергій Тримбач, Оксана Мусієнко, Валентина Слободян. 
 
Невеличкий наклад збірника «Репресовані кінематографісти. Актуальна пам’ять» швидко розійшовся. Нині Центр кінематографічних студій готує додаткове перевидання.