Начиталася цікавих думок про осінь і виявила закономірність: народ любить осінь за гарячі запашні чаї, духмяну випічку й ситні обіди.
Ну що ж, чудова причина її любити і за це.
Поети і письменники, напевне, мали своє бачення джерел натхнення в осені, але поетична кулінарія — це також своєрідне мистецтво.
Головне, що до нього долучитися ніколи і нікому не пізно, потрібно лише бажання.
Зрази і селерова ароматна досконалість
Навіть м’ясо приготувати восени треба якось по-осінньому.
Чи овочі — вони взагалі королі осені.
Просто так відварити картоплю — смачно, але банально.
Її можна, приміром, нафарширувати м’ясом і запекти зі спеціями і вершками так, що пальчики оближеш.
Або гостей запросиш, щоб, як кажуть, два задоволення отримати в одному.
Отож для «м’ясистої картоплі» потрібно: 1,5 кг картоплі, 400 г фаршу (яловичого, курячого, зі свинини або суміш), 200 г вершків і 50 г вершкового масла, 4 ложки олії, яйце, цибулина, спеції та сіль за смаком.
Картоплю очистити і вирізати серединки.
Викласти на змащене олією деко отворами догори.
Фарш викласти в миску, вбити в нього яйце, додати спеції, посолити і поперчити.
Цибулину нарізати невеликими кубиками.
У фарш можна додати сирої нарізаної цибулі, а можна її попередньо обсмажити на олії до прозорості.
Перемішати і готовим фаршем начинити картоплю.
На пательні розтопити вершкове масло, додати вершки, перемішати і прогріти.
До кипіння не доводити. У деко з фаршированою картоплею влити воду і масляно-вершкову суміш.
Відправити в розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин.
На кухні також можна придумувати власні каламбури, а не лише поезію.
Відразу зрази — звучить двозначно: їх можна і приготувати відразу, тобто швидко, і спожити не менш швидко, бо дуже смачні.
Начинки готуються різні: і з м’ясного фаршу, і з вареного яйця із зеленню, і з грибами, і з капустою, з іншими овочами, з кашами, із сиром тощо.
Наші будуть з м’ясом — з яловичиною, якої потрібно півкілограма.
Ще візьмемо 2 яйця, 100 г білого хліба, склянку молока, 2 цибулини, 3 столові ложки топленого масла, зелень, сіль і спеції.
З хліба зрізати скоринки і залити його молоком навпіл з водою.
Яловичину пропустити через м’ясорубку з однією цибулиною.
Додати до неї відтиснутий хліб і вимішати фарш. Цибулю порізати і обсмажити до золотистого кольору.
Яйця відварити і подрібнити. Цибулю охолодити, додати до неї яйця, покришену зелень, сіль і перець.
Частину м’ясного фаршу сформувати коржем, покласти всередину начинку з яєць і цибулі.
З’єднати краї коржа і зліпити котлету.
Обваляти зрази в сухарях і посмажити на сковороді з олією до легкого підрум’янення.
А тепер селерова печеня — смачна ароматна досконалість.
Тому що селера в даному разі — ніби родзинка у випічці.
І взагалі, ця страва — якраз для прохолодної пори року.
Добре зібратися гарною компанією за столом, на якому парує м’ясо з картоплею, смачно запечене із селерою, іншими овочами та спеціями.
Потрібно буде 0,5 кг яловичини, корінь селери, 5 картоплин, 2 цибулини, морквина, 200 мл томатного соку, 2 л м’ясного бульйону, 3 зубці часнику, олія для смаження, сіль та спеції.
Яловичину наріжте шматочками.
Цибулю почистіть і наріжте кільцями.
Покладіть на сковороду м’ясо, кільця цибулі, подрібнений часник, поперчіть, посоліть і обсмажте в олії на повільному вогні.
Додайте томатний сік, протушіть іще 5 хвилин.
Розкладіть інгредієнти у горщики в рівній кількості.
Картоплю, селеру, моркву почистіть і наріжте кубиками, розкладіть у горщики.
Залийте вміст горщиків м’ясним бульйоном, посоліть, поперчіть і поставте в розігріту до 180 градусів духовку на 50 хвилин.
Рульки для всіх
Вони ж — свинячі гомілки — улюбленці кухонних майстринь. Холодці, заливні страви, рулети, ковбаси — з гомілок можна готувати хоч на весілля.
Гарно запечена рулька запросто може бути весільною стравою або збере за столом найкращих друзів.
До речі, після прийдешньої Покрови почалися наймасовіші гуляння весіль, бо скоро піст.
Покрова — покровительниця весіль.
До Покрови господарі припасали м’ясо, у когось була свіжина, хтось спеціально готувався до найбільшого свята осені.
Тому ми цього разу так і «розгулялися» на м’ясі.
Отож про рульки.
Якщо запаслися нею — запечіть у сметані і вині, це — один із найсмачніших рецептів.
На рульку потрібно 0,5 л домашньої сметани, 8 картоплин, 2-3 зубці часнику, 2 невеликі морквини, цибулина, половина пляшки червоного напівсолодкого вина, лавровий листок, чорний перець горошком.
Дрібно порізати цибулю, моркву.
Налити в каструлю вино, покласти овочі, прянощі, сіль, гомілку, долити холодної кип’яченої води, щоб покрила.
Поставити на ніч у холодильник.
Відтак гомілку відварити у цьому маринаді упродовж 2 годин.
Потім вийняти, змастити сметаною, змішаною з вичавленим часником.
Порізану картоплю посолити, змішати з рештою сметани з часником, викласти на змащене деко, трохи полити вареним маринадом, наверх покласти рульку.
Запікати годину при температурі 200 градусів.
Рулька в пиві — ще один варіант ніжного рум’яного м’яса на чималеньку компанію.
Хоча якщо компанія все-таки чималенька, беремо дві рульки.
І готуємо два маринади.
Маринад перший: морквина, цибулина, по шматку кореня петрушки і селери, 15 горошин духмяного перцю, 20 горошин чорного перцю, по 4-5 бутонів гвоздики і лаврових листків.
Маринад другий: 1 л світлого пива, 5 столових ложок меду, 0,5 стручка червоного гострого перцю, дві дрібки кмину, столова ложка соєвого соусу.
Вимочити рульки впродовж двох діб у холодній солоній воді (3 столові ложки на 3 л води).
Перекласти у невелику каструлю, додати овочі і спеції (окрім гвоздики і лаврового листка), залити водою (щоб покрила).
Варити годину, додати гвоздику, лаврове листя, сіль, варити ще годину.
Вийняти, помістити у маринад 2 (змішати усі складники), залишити на 2 години.
Перекласти рульки на деко, запекти за температури 200 градусів протягом години, час від часу поливаючи рідиною з дека.
Але я би вибрала рульку з яблуками і печерицями!
Я її таки вибрала і спробувала — рекомендую як святкову страву!
Потрібна свиняча гомілка, а до неї — 5 зубців часнику, 4 яблука, цибулина, 1 л сильногазованої води, 200 г червоного сухого вина, половина склянки олії, 3 лаврових листки, 4 шт. чорного перцю горошком, 200 г печериць, мелений перець і сіль за смаком.
Гомілку помити, вийняти з неї кістку.
Нагріти вино, мінеральну воду і спеції до температури 36 градусів.
Замаринувати в цій суміші гомілку на годину.
Цибулю і гриби нарізати кубиками, обсмажити (окремо) до золотистого кольору.
Змішати, посолити, поперчити, додати почищені й нарізані яблука.
Гомілку нафарширувати сумішшю з грибів, цибулі і яблук.
З’єднати протилежні кінці гомілки і зшити міцними нитками.
Загорнути гомілку в фольгу або помістити в рукав для запікання.
Запікати 2 години при температурі 160 градусів.
Потім рукав розгорнути, змастити гомілку соком, що утворився, й запікати ще 15 хвилин при температурі 200 градусів до зарум’янення.
В’ялене особливе
Маєте ще чималенько м’яса в коморі?
То замаринуйте його і посушіть, воно зберігатиметься довго і буде смачним запасом на врочистий випадок.
На 1 кг нежирної свинини або телятини потрібно 8 столових ложок соєвого соусу, половина чайної ложки чорного перцю, 4 зубці часнику, по чайній ложці солі і карі та столова ложка сухого імбиру.
М’ясо порізати тонкими пластинами (2-4 мм), змастити сумішшю всіх спецій і поставити у холодильник на 6-8 годин.
Викласти в електросушарку, застеливши піддон папером.
Через 4 години перевернути.
Сушити 6–8 год.
М’ясо готове, якщо воно пружне, гнеться і не ламається.
М’ясо сушити можна також у духовці: розвісити шматочки на решітку, сушити 4–6 годин при 50 градусах.
Смачного!