Орвелл і Шевченко: на аукціон виставлять рідкісні українські книги

03.10.2017
Орвелл і Шевченко: на аукціон виставлять рідкісні українські книги

Топ-лоти аукціону. (Фото з сайта dykat.com.ua.)

На сьогодні в Україні лише один аукціонний дім «Дукат» проводить відкриті спеціалізовані букіністичні торги, на яких представлено антикварні та букіністичні видання, історичні документи, карти, фотографії, тиражована графіка.
 
 
Перший аукціон «Українська книга» відбувся у квітні минулого року. А 7 жовтня «Дукат» розпочне сезон відкритих торгів п’ятим спеціалізованим аукціоном.
 
 
Цього разу добірка «Української книги» налічує 127 лотів.
 
 
Окрім традиційної україністики, в колекції представлено стрінг «Світова книга», що презентує рідкісні англійські, німецькі та російські видання ХVII — початку XX століть.
 
Серед найцікавіших позицій цього блоку — книга легендарного українця, відомого балетмейстера Сержа Лифаря «Дягилевъ и съ Дягиле­вымъ» російською мовою (Париж, 1939).
 
Цінність лоту полягає не лише в тому, що екземпляр належить до лімітованої серії, а й у походженні книги з бібліотеки автора, про що свідчать його автограф та екслібрис.
 
Топ-лотами основної частини аукціону «Українська книга» стали: заборонена цензурою книжка Дмитра Яворницького «По слідам запорожців» 1898 року видання; рукописний документ Михайла Грушевського, що датується 1897-м; видання «Кобзаря», здійснене за життя Тараса Шевченка коштом мецената Симиренка та віддруковане в друкарні Пантелеймона Куліша (1860); книга з колекції Андрея Шептицького — «Исторія епископовъ» Добрянського (1893); книга Джорджа Орвелла «Колгосп Тварин» в українському перекладі, до якого автор особисто написав передмову (це перший переклад твору іноземною мовою 1947 року).
 
Не менш цікава поціновувачам і фотографія відомого українського підприємця, благодійника та колекціонера Івана Терещенка з його дарчим написом (1876). 
 
«Ми взялися за абсолютно нову справу, адже до 2016 року спеціалізовані книжкові аукціони в Україні не проводилися, — коментує співорганізатор проекту Ігор Глоба. — Якісь поодинокі спроби здійснювалося наприкінці 80-х, але невдовзі все заглохло: відбулася зміна поколінь, і цим просто нікому було займатися. Та найголовніше, що ні в радянські часи, ні в незалежній Україні ніхто цілеспрямовано та професійно не займався саме українською книгою. У цьому ми виявилися першопрохідцями. Щодо сподівань скажу так: звісно, завжди хочеться більшого, але в цілому те, що ми плануємо, зрештою виходить».
 
Ігор Глоба — історик, київський букініст, займається антикварною книгою понад 15 років. Експерт каже, що рівень цін на антикварні книги в Україні нижчий, ніж на зовнішніх торгових площадках, тому їх вигідно купувати.
 
Наприклад, видання «Театральні строї» Анатоля Петрицького на 2-му аукціоні придбали за $2,5 тис.
 
У Росії та Європі цю книжку купували за $3,5–5 тис. Зрозуміло, що друкована антикварна продукція буде лише дорожчати. Хоча б тому, що її мало.
 
Оскільки українське книгодрукування у ХІХ столітті мало постійні обмеження. А ще зовсім недавно, за радянських часів, за такі книжки в домашньому схроні можна було і термін отримати.