Найперше, із чим асоціюється слово «літо», це, звісно, квіти і ягоди.
Квіти нині розселилися на кожному клаптику землі — польові, городні, лісові, дикі — і тішать нас п’янкими ароматами і такими «конфігураціями» пелюсток, барв, кольорових хитросплетінь, що не відтворить і найбуйніша фантазія.
Ягоди — гідні послідовники і плоди своїх «батьків»-квітів: барвисті, запашнi, привабливі. І так і просяться до столу!
Це літо — як, утім, будь-яке літо — треба запам’ятати аж до наступного сезону, і допоможе це зробити незабутня літня ягідна випічка, соковиті літні десерти, напої, наїдки.
Якщо є трохи часу — не пошкодуйте його для рідних, близьких, друзів, тіште їх літніми ягідними смаколиками.
Три кольори
Приміром я, як і всі, влітку не маю часу на випічку: хочеться відчути літо, а не крутитися біля плити.
Але час, витрачений на приготування триколірного торта-суфле, я виправдала вже сотню разів: це так красиво і смачно, що просто надихає на новий подібний витвір.
Готувала вперше, за новим рецептом, здається, що робота кропітка, а в результаті нічого складного не було.
Знову пригадала слова бабусі про те, що невмілому руки не болять.
Підтверджую: не боліли, навіть навпаки — всі смаколик хвалили, тому було особливо приємно.
До речі, всі, хто куштував, не дали навіть сфотографувати мій «перший млинець», дуже швидко розмели зі словами на кшталт «трішки покуштую, щоб знати, який у нього смак, бо вигляд — хоч картину пиши»...
Цей торт прикрасить будь-яку урочисту подію.
Він високий, пухкий, як хмаринка, на вигляд — ніби з кулінарних шоу. Але спекти зможе кожен.
Отож треба буде приготувати три шари: основа, суфле і шоколадно-полунична шапка.
Для основи (1-й шар) потрібно: 200 г борошна, 3 столові ложки какао, плитка чорного шоколаду, 4 яйця, 100 г цукру і 4 столові ложки жирної сметани.
Шоколад треба розтопити на водяній бані, збити міксером яйця з цукром до білої піни.
Борошно змішати з какао і додати до нього збиті яйця.
Перемішати і додати розтоплений шоколад і сметану, знову акуратно перемішати.
Роз’ємну форму вистелити папером для випічки, вилити тісто, рівномірно розподілити і випікати при температурі 180 градусів приблизно 25 хвилин (як зазвичай, готовність перевіряти паличкою).
Нехай корж охолоне у формі, а потім його дістати і перший пункт смачної справи виконаний!
Другий пункт — другий шар торта: суфле. Треба 100 мл молока, 150 г цукру, по півкілограма полуниць і сиру (м’якого) найнижчої жирності чи знежиреного, 40 г желатину і пакетик ваніліну.
Спочатку 30 г желатину замочити в молоці і відставити.
Полуницю помити і подрібнити в блендері на пюре.
Сир збити з цукром і ваніліном і з’єднати з полуничним пюре.
Желатин, який уже набух у молоці, підігріти, але не доводити до кипіння (грудочки мають розчинитися).
Коли він охолоне, додати до нього трохи сирно-полуничної маси, розмішати і залити в сир (щоб желатин завчасно не схопився).
Розмішати і вилити на шоколадну основу.
Найважче на другому етапі — дочекатися, поки в холодильнику уся ця краса застигне (а це як-не-як години чотири).
Третій і фінальний етап — прикраса. Потрібно: плитка чорного шоколаду, 2 столові ложки цукру, 10 г желатину і 200 г полуниць.
Желатин залити півсклянкою холодної води і залишити набухати. Полуницю з двома ложками цукру подрібнити у блендері в пюре.
Желатин, помішуючи, розтопити, щоб не було грудочок, але щоб він при цьому не закипів. Коли охолоне, додати до полуничного пюре, старанно перемішуючи.
За цей час торт уже застиг, можна його заливати приготовленого гелереткою.
Заливши, знову поставити для застигання у холодильник, а тим часом розтопити шоколадку, помити і порізати на пластинки жменю полуниць.
Коли торт застиг — перенести його на таріль і прикрасити: вмочати полуничні дольки в шоколад і викладати по колу тортика.
От і все, розкішний полуничний торт — на вашому гостинному столі. І не треба сумніватися — почніть, і він «зробиться»!
Плюс — на користь квітів і... торта
Тему літа, квітів і ягід охоче підтримує моя подруга, киянка Аліна Пасльон.
Ще б її не підтримати: вона розвела у себе ціле квіткове царство і каже, що влітку жінка має встигнути все: посадити квіти, запросити гостей і спекти літні смаколики. Гості в Аліни точно, як кажуть, не виводяться.
І я знаю, чому: у неї прекрасні квіти і чудові смаколики. Причому готує вона їх швидко і невимушено.
Якщо гості на порозі, у неї є рецепт дуже смачного ягідного чізкейка без випічки.
Потрібно пачка пісочного печива, 0,5 кг м’якого сиру (або готової сиркової маси), по півсклянки сметани і цукру, пакетик ваніліну, 2 пакетики (50 г) желатину і три пакетики желе — лимонного і вишневого чи полуничного.
Дно квадратної форми для випічки вистелити папером для випічки і щільно викласти печивом.
У блендері збити сир із половиною склянки цукру, пакетиком ваніліну і сметаною (якщо у вас готова сиркова маса, — ще простіше).
Розвести лимонне желе в половині води від тієї кількості, яка вказана на пакетику.
Розігріти, не доводячи до кипіння, остудити і додати до сирної маси.
Старанно перемішати і викласти на печиво. Поставити у холодильник, щоб застигло.
Тим часом мити-чистити-різати ягоди і фрукти.
Аліна каже, що смачне поєднання — бананів iз чорницями, iз полуницями, з персиками чи нектаринами, отож вибирайте.
Полуничне (вишневе) желе готується, як і лимонне: з половиною вказаної на пакетику води.
Коли торт застигне, а желе охолоне, викласти на торт фрукти і ягоди і залити половиною гелеретки, не зруйнувавши «картину ягодами і фруктами».
Поставити для застигання, а затим залити рештою желе для ефекту гладкості й дзеркальності. Як застигне — витягти з форми і викласти на таріль.
Як бачите — робота нескладна, а результат красивенний, отож влітку треба вмикати фантазію на повну! І матимете вдосталь часу, щоб насолодитися квітами, як це робить Аліна Пасльон.
Літній пиріг від адвоката
Такого ви ще не їли! І не тому, що цей пиріг увібрав у себе всю кулінарну класику літа і аж мерехтить ягодами та п’янить літніми ароматами.
А тому, що його автор та ідейний, як кажуть, натхненник — адвокат, кулінарний шедевр якого сколихнув усю соціальну мережу.
Багато хто слідами запропонованого рецепта приготував і власний витвір, а також уже встиг поділитися враженнями. Адвокати печуть чудові пироги!
Гарна все-таки пора літо: відкриття за відкриттям.
Отож Олег Бабич, керуючий партнер одного адвокатського об’єднання, ділиться своїм кулінарним артом і з нами.
«Насамперед вибираємо ароматні сезонні ягоди за смаком. Я використовував вишню і черешню — по кілограму кожної (ого, скільки ягід! — Ред.), шовковицю (дві склянки), а також чорну смородину і чорницю — по склянці, — розповідає Олег Бабич.
— Із вишні та черешні дуже старанно видаляємо всі кісточки. В окремій мисці засипаємо всі ягоди склянкою цукру (якщо ягоди кислі, можна збільшити кількість цукру). Даємо начинці постояти, поки готуємо просте, але смачне пісочне тісто. Для цього беремо розім’якле вершкове масло (1 пачка — 200 грамів), чайну ложку солі, один жовток (білок потім використаємо для ніжної молочної заливки), борошно (3 склянки), цукор (100 грамів), пакетик ванільного цукру, 100 мл води.
Усе це замішуємо до стану густої маси. Після чого тісто викладаємо на застелене пергаментом деко (так пиріг легше буде вийняти з форми), трохи загортаючи краї тіста, формуючи маленькі бортики. Рецепт розрахований на великий лист.
Далі робимо молочну заливку для ягід, — продовжує адвокат. — Беремо 3 яйця, білок, який у нас залишився, півлітра молока, пакетик ванільного цукру і 5 столових ложок звичайного цукру, 3 ложки з гіркою крохмалю, все збиваємо вінчиком або блендером. Із ягід зливаємо сік (його можна потім використовувати для компоту), додаємо півсклянки крохмалю і добре вимішуємо ягоди.
Розкладаємо ягоди на тісто, щоб вони повністю покрили всю поверхню щільним шаром. Заливаємо ягоди молочною заливкою і ставимо наш смаколик у духовку, де залишаємо на одну годину при температурі 160 градусів. Готовий пиріг повинен мати приємний золотистий колір тіста, а заливка — бути застиглою», — резюмує Олег Бабич і бажає читачам смачного та гарного літа.
Літні смузі
Влітку смузі — на гребені популярності, бо корисні, смачні, поживні та прохолодні. Улюблені ягоди, фрукти плюс молоко, мед і лід — це те, що треба в таку пору!
Приготуйте, приміром, iз нектарином (1 шт.), малиною (половина склянки), молоком (склянка), медом чи цукром (столова ложка), м’ятою і льодом (половина склянки).
Персик помити, видалити кісточку. Ягоди малини обережно прополоскати.
Всі інгредієнти покласти в чашу блендера і старанно збити до однорідної пишної маси. Прикрасити малиною і листочками м’яти. Смузі готовий!
Секрети сорбету
А якщо літо все-таки потішить нас спекою, вміти готувати сорбет буде як знахідка.
Це — оригінальний і барвистий льодяний фруктовий десерт, який, утім, смакує не лише в спеку.
Отож якщо маєте ягоди — маєте всі шанси приготувати і цей смаколик. Приміром, чорничний.
Знадобиться півкілограма чорниць, сік половини лимона, 100 г цукру і 50 мл води.
З цукру, води і соку лимона зварити сироп і остудити.
Заздалегідь заморожену чорницю залити охолодженим сиропом і ретельно все подрібнити в міксері.
Після цього сорбет ще на кілька годин поставити в морозилку.
Сорбет потрібно періодично діставати з холодильника і збивати міксером.
Подавати прикрашеним ягодами, листочками м’яти, цукатами.
Замість чорниць можна брати будь-які ягоди чи фрукти. Саме літо спонукає вмикати фантазію.
Смачного!