Це «Карлюка», Карле: у Полтаві проходить виставка карикатур

20.04.2017
Це «Карлюка», Карле: у Полтаві проходить виставка карикатур

Карикатура Андрія Попова. (Фото автора.)

Уже стало доброю традицією з приводу дня народження великого українця Миколи Гоголя відкривати в Полтавському художньому музеї (Галереї мис­тецтв) імені М. Ярошенка Між­народну виставку-конкурс карикатур «Карлюка», що викликає чималий резонанс у колах громадськості, так чи інакше пов’язаних із цим жанром.
 
Щороку вона відкриває полтавцям усе нові й нові імена. За 17-річну історію її існування були представлені персональні виставки відомих графіків та художників-карикатуристів світового рівня, а також експозиції провідних арт-салонів із Великобританії, Сербії, Болгарії, Польщі, Росії, Бразилії, Словаччини, Туреччини — носіїв справжнього іскрометного гумору. 
 
Кількість відвідувачів вис­тавки можна визначити одним словом: багато, а це свідчить про те, що в Полтаві люблять і цінують на перший погляд легкий, а насправді дуже складний жанр графічного мистецтва — карикатуру.
 
Організатор і натхненник цього помітного дійства — відомий карикатурист Михайло Шлафер — розповів, що, за 17 років, набивши ґуль на лобі й набравшись досвіду, разом з однодумцями дійшов висновку, що найоптимальніший варіант — робити експозицію із чотирьох виставок.
 
Тоді зала умовно ділиться на чотири частини, що дає можливість відвідувачам з усього розмаїття карикатур вибрати ті, які їм найбільш до вподоби.
 
Таким чином, у рамках «Карлюки-2017» у великій виставковій залі Галереї мистецтв представлені виставка асоціації художників-карикатуристів Азербайджану, а також персональна виставка президента цього творчого об’єднання Байрама Гаджізаде.
 
Він викладач Бакинського університету, доктор філософських наук, професор, мистецтвознавець, знакова фігура у світі карикатури взагалі і східної зокрема.
 
Окрім цього, полтавці мають унікальну можливість познайомитися з персональною виставкою карикатур Олексія Кустовського.
 
Це молодий київський карикатурист, хоч уже є володарем призів 150 міжнародних конкурсів карикатур, що проводилися у 28 країнах світу.
 
Неодноразово був призером і полтавської «Карлюки», а от персональна виставка у нього вперше в житті — і саме в Полтаві!
 
Четвертою є персональна виставка художника-графіка із Санкт-Петербурга Андрія Попова (це добрий друг Михайла Шлафера).
 
Його виставка цікава тим, що почасти перевертає наше уявлення про карикатуру.
 
Роботи Андрія Попова філософські, розраховані на дуже вимогливого поціновувача жанру карикатури, іноді нагадують театральні етюди, в яких є початок, розвиток дії та фінал.
 
Споглядаючи їх, ви не будете відверто сміятися, а посміхнувшись, неодмінно щось переосмислите.
 
На думку Михайла Шлафера, ось така філософська карикатура — це вищий пілотаж.
 
— Девіз виставки азербайджанських майстрів карикатури — «Нащадки Насреддіна — нащадкам Гоголя». Це дуже важливо — знайти єдність у світі. Подібні культурні дійства якраз і сприяють такій єдності, — зазначив під час відкриття «Карлюки—2017» голова Полтавської обласної організації Національної спілки художників України Юрій Самойленко.
 
— Думаю, нація, яка вміє посміятися над собою, стає від цього тільки сильнішою. Погоджуюся з тим, що карикатура — складне мистецтво. Бо, крім великого графічного таланту, потрібно мати ще й неабияке почуття гумору. Тож усі карикатуристи, представлені тут, заслуговують на особливу повагу. 
 
Згідно з традицією, на відкриття експозиції запрошують авторів карикатур.
 
Проте цьогоріч традицію довелося порушити, оскільки всіх їх «розібрали» по журі міжнародних конкурсів карикатури, що вiдбуваються у Болгарії, Словаччині, Туреччині.
 
Тож вони прибудуть до Полтави, коли їм буде зручно, аби намітити шляхи подальшої співпраці.
 
— Нашу «Карлюку» знають у світі і, тут можна похвалитися, через неї знають Полтаву як культурний центр, знаменитий не Полтавською битвою, а експозиціями карикатур, що демонструють краще не лише в Україні, Європі, а й в усьому світі. Відповідно, свої виставки пропонують уже наперед.
 
Скажімо, на наступний рік до нас просяться карикатуристи з Кувейту та Єгипту. До того ж ведемо перемовини з ізраїльтянами та бельгійцями. Отже, експозиція наступного року має бути цікавою, — обіцяє Михайло Шлафер.