Вибухи у Балаклії: мастштаби руйнувань та головні версії трагедії

28.03.2017
Вибухи у Балаклії: мастштаби руйнувань та головні версії трагедії

Багатостраждальна Балаклія — під охороною силовиків. (Фото з сайта styler.rbc.ua.)

Перша оптимістична новина з Балаклії надійшла у п’ятницю ввечері.

Військові повідомили, що пожежу на базі озброєнь №65 вдалося повністю загасити.

І оскільки попередні прогнози обіцяли щонайменше п’ять гарячих діб, інформація сприймалася як неочікуване диво. 

Того ж дня перші втікачі із зони лиха почали повертатися додому. Принаймні ті з них, хто не втратив домівку.

Але про налагодження колишнього впорядкованого життя говорити ще рано, адже мас­штаб руйнувань тут дорівнює результатам тривалого і потужного артилерійського обстрілу.

Лишається невідомою і причина загорання складів, оскільки військові експерти озвучили тільки ймовірні версії страшної трагедії. 

Жертви вибухів

На другий день після вибухів вій­ськові дозволили повернутися додому жителям сіл Вербівка, Борщівка, Яковенкового, Пришиб і тим районам Балаклії, територію яких очистили від снарядів. Місто поділили на кілька секторів, де працювало 15 піротехнічних бригад.
 
Як тільки територія ставала чистою, там одразу відкривали магазини та аптеки.
 
В цілому ж зона стихійного лиха й досі наводить жах — осколками та вибуховою хвилею в будинках повибивало вікна і двері.
 
Багато хат лишилося без даху, посипалися господарські будівлі. Є й зов­сім жахливі сліди «бомбардування»: на розбитому підвіконні завис довжелезний снаряд, хвіст якого стирчить на вулиці, а передня частина «в’їхала» просто до кімнати. Люди уціліли дивом.
 
Такі  ж довжелезні «хвостаті» боєприпаси подекуди стирчали просто з землі, а сам навколишній простір був ущент усіяний фрагментами розірваних боєприпасів. 
 
На жаль, не минулося і без жертв.
 
«На територій військового містечка, де мешкали співробітники бази, знайдено тіло 66-річної жінки, — повідомив перший заступник голови ДСНС Олег Мельчуцький.
 
— Напевно, її накрило вибуховою хвилею, не встигла вийти». Ще одна 78-річна бабуся отримала тяжку черепно-мозкову травму і численні переломи. До медиків звернулося п’ятеро осіб, троє з яких і досі перебувають на лікарняному ліжку. 
 
Узагалі, одиноким літнім людям довелося найтяжче, оскільки зв’язок у перший день трагедії пропав, так само як світло з газом. Їх евакуацією пізніше зайнялися бійці Національної гвардії та «Східного корпусу».
 
Вони ж вивезли тяжких пацієнтів iз лікарень, а наразі стежать за правопорядком і ловлять мародерів.  Охочих поживитися на чужому горі немало.
 
У перший же день трагедії, наприклад, вдалося затримати чоловіка, який прихопив у будинку без вікон телевізор і ніс його просто вулицею. 
 
Ступінь пошкодження навколишніх будівель досить значний. За оцінкою міністра регіонального розвитку Геннадія Зубка, пошкоджено 243 будівлі.
 
Йдеться про житло, інфраструктуру, об’єкти соціальної та промислової сфери. Наразі проводиться оцінка обсягів пошкодження й організовано видачу матеріалів, які дозволяють людям бодай позатуляти розбиті вікна.
 
«Далі ми організуємо роботу в три етапи, — повідомила голова облдержадміністрації Юлія Світлична. — Перший етап займе від 3 до 4 днів. Це термінові роботи, які ми проведемо власними силами, коштом обласного бюджету та з використанням гуманітарної допомоги, яка надходить. Другий етап триватиме до тижня, третій — етап повноцінного відновлення будинків і соціальної інфраструктури — потребуватиме більш тривалого часу».
 
За інформацією керівника області, зараз у евакуаційних пунктах продовжують перебувати близько тисячі осіб. Після отримання інформації від ДСНС про те, що територію розміновано й повертатися безпечно, цим людям нададуть необхідний транспорт.
 
Тих, чиї будинки потребують ремонту, забезпечать тимчасовим комфортним житлом. Для цього заброньовано місця у готелі Балаклії, а також у гуртожитку  однієї зі спортивних шкіл.
 
Електроенергію комунальники пообіцяли повернути до будинків у максимально стислий термін, а ось газу доведеться чекати до середини цього тижня.
 
 Для гарантування безпеки в місті та селах триває цілодобове патрулювання силами ЗСУ, а також додаткових патрулів поліції, які прибули з Харкова.
 
За доброю традицією, що склалася в Україні, на горе балакліївців відгукнулися сусіди, Червоний Хрест, ЮНІСЕФ. У результаті лише протягом двох днів до міста привезли більше 52 тонн гуманітарного вантажу, який приймають у трьох відкритих пунктах.  
 
«Організована доставка продуктів тим людям, які не можуть пересуватися самостійно — людям з інвалідністю та пенсіонерам, а також відкрито пункти роздачі гуманітарної допомоги, які роздають хліб, воду, продукти харчування. Також організовано роботу з надання медикаментів», — повідомила Юлія Світлична.
 
Приїздили до Балаклії вже і представники НАТО.
 
«Були військові від США, — поінформуав прес-офіцер ЗСУ Владислав Волошин. —  Вони приїхали, оглянули, послухали доповіді про ситуацію й обіцяли допомогу. Вони можуть надати нам обладнання і фахівців, які навчать працювати на цьому обладнанні, ще ми попросили захист для наших саперів». За його словами, йдеться про додаткове для українських військових обладнання. 

Пораховані збитки

Про точні розміри втрат військові поки що не говорять, але оскільки в Україні й донині не налагоджено випуск власних боєприпасів, збитки все одно будуть відчутними.
 
Втім є надія, що більша кількість знищеного арсеналу раніше була списана через непридатність для використання, а справді цінні боєкомплекти зберiгалися в укритті.
 
Принаймні заступник міністра оборони Ігор Павловський, який прибув до Балаклії відразу після загорання арсеналу, уточнив: постраждав саме той арсенал, що зберігався просто неба. Але оскільки там є схрони «посиленого й арочного типу», то про повну ліквідацію бази говорити не доводиться.
 
Вогонь охопив третину площі північної частини об’єкта. Зрештою, за попередніми підрахунками експерти зробили такий висновок: значну частина боєприпасів таки вдалося зберегти, але втрати досить великі. Особливо відчутним для армії буде часткове знищення артилерійських і протитанкових  снарядів калібру 152 мм і 125 мм.
 
Інформацію російських ЗМІ про те, що після вибухів у районі злетів угору рівень радіації, військові категорично заперечили.
 
Як «УМ» уже повідомляла, це вже друга надзвичайна ситуація, що сталася на балакліївській базі озброєнь за останній час. У грудні 2015 року, за інформацією інтернет-видання «Цензор. нет», диверсанти скинули на склади 14 запалювальних мін-гранат типу ЗМГ.
 
Для атаки, ймовірно, було застосовано безпілотники. На щастя, тоді військові вчасно помітили вогонь і швидко його знешкодили.
 
Після цього інциденту зі складу вивезли частину боєприпасів подалі від лінії фронту, дещо зміцнили захисні споруди, посилили зовнішню охорону, проте велика кількість снарядів i далі продовжувала лежати просто неба без найменшого прикриття.
 
До того ж, незважаючи на те, що головною версією першої НП була «атака» при допомозі безпілотників, балакліївський арсенал так і не забезпечили системою протиповітряної оборони.
 
І це при тому, що Сватівський арсенал недавно також був знищений ворогом «з неба». Більше того, «силовики» не впевнені, що й така новація — стовідсотково надійний метод захисту в умовах гібридної війни.
 
«Не всякий безпілотник може побачити система, яка фіксує літальні апарати в нашому небі, — сказав голова СБУ Василь Грицак. — Є способи попередити це — глушити хвилі, на яких працює цей безпілотник, але у нашого українського війська таких засобів не ви­стачає».
 
Результати подібних прорахунків можуть зрештою виявитися непоправними. «Рано чи пізно (у світлі Сватового і Балаклії), ми зіткнемося з гострою нестачею не окремих номенклатур, як зараз, а більшості видів амуніції, — вважає засновник фонду «Повернися живим» Віталій Дейнега.
 
— З цієї причини вже давно треба створити в тилу підприємство, здатне їх виробляти. І якщо «Точка У» — нетривіальне завдання, то високоточний патрон під СВД — цілком можливе. Але цього навіть ніхто не намагається робити». 

Що сталося?

На сьогоднішній день слідчі відкрили два кримінальні провадження за статтями — диверсія і недбале виконання службових обов’язків в умовах війни.  Перший варіант назвав пріоритетним головний військовий прокурор Анатолій Матіос.
 
За його словами, на користь цього припущення говорить той факт, що перед самісінькими вибухами очевидці чули в тому районі характерний гул. До того ж саме з дронів диверсанти скидали на військові склади вибухівку раніше. 
 
Водночас прихильники версії про недбальство для доказу помістили в соціальних мережах чимало світлин, на яких охоронці балакліївського арсеналу замалим не обнімаються зі снарядами, зібраними на подвір’ї бази.
 
З приводу такого «геройства» дійсно виникає багато питань. Водночас є чимало експертів, які не виключають факту умисного підпалу в місцях скупчення снарядів, аби приховати сліди розкрадання і перепродажу боєприпасів.
 
Правда, доказів своєї версії вони поки що не надали. Можливо, такі дані з’являться пізніше, оскільки на допомогу фахівцям СБУ, які розслідують цю справу, до Балаклії прибув численний загін правоохоронців.
 
«Завдання 35 слідчих і 30 оперативників, — повідомив інспектор відділу зi зв’язків iз громадськістю ДУ НП у Харківській області Олександр Алексєєв, — зафіксувати належним чином усі пошкодження в місті Балаклії і прилеглих селищах, що потрапили до радіусу обстрілу, а також вилучити документи для проведення об’єктивного розслідування причин виникнення надзвичайної ситуації».
 
Утiм, якими б не були остаточні висновки експертів, вони навряд чи полегшать страждання, що випали на долю мешканців «обстріляних» будинків.
 
Причому сталося це вже після трагедій у Новобогданівці, Лозовій, Сватовому і тій же таки Балаклії.
 
Де може вибухнути завтра і чи стане ця трагедія тим уроком, що таки нарешті був засвоєний, — лишається тільки здогадуватися.
 
Проте є надія, як завжди, на іноземців. Європа вже висловила своє занепокоєння ситуацією з арсенальними складами в Україні.
 
Зокрема, радник міністра іноземних справ Польщі Пшемислав Журавський заявив, що НАТО має негайно відреагувати на диверсію у Балаклії, але не на рівні вербальних заяв, а в контексті зміни військових процедур.