Прикрасьте осінь «Семицвітом»: рецепт смачного торту від досвідченої господині

09.11.2016
Прикрасьте осінь «Семицвітом»: рецепт смачного торту від досвідченої господині

Харків’янка Олександра Кірій уміє пекти смаколики. (Фото з власного архіву.)

«Люблю осінню негоду... Осінній сум мене зовсім не пригнічує! Мені так легко восени!» — каже харків’янка Олександра Кірій, педагог за освітою, письменниця і майстриня вишивки.
 
Пані Олександра вважає, що розмалювати холодні осінні дні — це лише справа бажання і техніки, тому що весна — це не пора року, а стан людини. Одним із засобів «розфарбовування» осені є духмяна запашна випічка.
 
Торт «Семицвіт» господині нагадує весняний квітучий сад, а смак у нього казковий. Майстриня впевнена, що спекти такий смаколик зможе кожен охочий. 
 
Насамперед печемо три коржі. Для першого потрібно 3 яйця, 0,5 склянки цукру, склянка борошна, чайна ложка розпушувача, по дрібці солі й ваніліну.
 
Для другого коржа візьмемо все перераховане і додамо 100 г маку. Для третього — все те, що для першого коржа, і дві столові ложки какао.
 
Потім слід приготувати желе з 3-4 пакетів різного кольору, або ж із заморожених чи консервованих ягід чи фруктів із додаванням сиропу і желатину (желе готувати за інструкцією).
Для крему потрібно: літр сметани, склянка цукру, 25 г желатину, дрібка ваніліну. 
 
Коржі всі розрізаємо кубиками чи прямокутничками (приблизно 20х30 мм) і складаємо в просторий посуд.
 
Туди ж додаємо желе, порізане шматочками. Все перемішуємо. Після того, як це зроблено, готуємо крем. Збиваємо цукор зі сметаною і додаємо в розчин неповну склянку розчиненого желатину. 
 
І продовжуємо творити торт! На дно посудини (можна брати миску або інший посуд, але треба мати на увазі, що потім треба цю посудину перевернути на тацю, де буде лежати вже готовий торт, покласти на дно миски гарячу серветку або опустити її на хвильку в посуд із гарячою водою, щоб торт відстав від стінок).
 
Дно миски змащуємо кремом, викладаємо шар суміші коржів і желе, поливаємо кремом і руками тиснемо на цей шар, щоб він просочився кремом. Повторити цю процедуру кілька разів. 
 
«Варто звернути увагу на перший шар і боки торту, — наголошує письменниця. — Я спеціально викладаю красиві шматочки желе, чергуючи їх колір, щоб торт мав привабливий вигляд. Ще заувага: не поспішайте готувати крем! Його треба готувати в останню чергу, бо желатин робить свою справу.
 
Сметану беріть середньої жирності, негусту. Желатин все покриє! І даремно витратите гроші та ще додасте зайвих калорій. Не шкодуйте маку! Кладіть всі сто грамів.
 
Випікаються коржі дуже швидко в гарячій духовці при 180-200 градусах. Ви можете зробити декілька тортиків з цієї всієї маси! Це дуже зручно. Буде і наступного дня чим поласувати!». 
 
А булочки в пані Саші справді аж сміються. Вона їх називає швидкопирогами — зрозуміло чому: печуться дуже швидко. Вони високі й пухкі, а їх рум’янцю можна тільки позаздрити!
 
Потрібно 2 кг борошна, літр молока чи сироватки, 30 г маргарину, яйце, склянка олії, 1,5 склянки цукру, сіль і ванілін. А далі — як завжди: розпустити дріжджі, просіяти борошно, замісити некруте тісто. Дати йому підійти.
 
Порада: олію додавати після того, як  борошно з’єдналося з дріжджами. Якщо тісто пищить і пухириться — то найбільша удача. 
 
Сформувати булочки і намазати їх збитим яйцем, куди треба додати трішки ваніліну. Випікаються приблизно 20 хвилин при температурі 180-200 градусів.
 
Після печі (духовки) відразу змастити верх булочок олійкою. Потім накрити целофаном, а зверху — рушничком. Так булочки «відходять».
 
А коли скоринка відм’якне, відразу знімайте целофан! Щоб не «побабчилися», тобто не узялися зморшками. Викласти їх з дека і прикрити рушником до повного вистигання.
 
А після того скласти у посудину чи картонну коробку і накрити — так вони довше збережуть свою свіжість.