Гарячі пропозиції осені: топ-6 рецептів чаю для літнього настрою

09.11.2016
Гарячі пропозиції осені: топ-6 рецептів чаю для літнього настрою

Вміст чашки зігріває та звеселяє. (Фото з соціальної мережі.)

Глибоку осінь з її погодними примхами, вітрами, дощами і холодом треба любити хоча б за те, що саме така погода спонукає створювати домашній затишок, готуючи ароматні гарячі напої, і тішити рідних та друзів духмяною випічкою.

Як кажуть, не важливо, яка погода на вулиці, важливо, яка вона — у душі.  Почніть похмурий осінній ранок із приготування літнього чаю — і ваші домочадці не встоять перед його запахом і привабливістю, тоді день почнеться гарно!

Підкорює кориця

Ця популярна спеція не лише дуже корисна (поліпшує кровообіг, знижує рівень холестерину, регулює рівень цукру в крові), вона ще й дуже смачна.
 
Кориця у напої чи випічці створює святковий настрій — із самого ранку. Потрібно: 1-1,5 л води, 2 столові ложки чорного чаю, паличка кориці, два яблука і 2 столові ложки меду.
 
В окріп додати яблука, порізані шматочками, і корицю. Все треба довести до кипіння, але не кип’ятити. Процідити в чайник, дати настоятися 5 хвилин і додати мед.
 
Якщо вам до смаку прянощі, для вас — чудовий рецепт чаю з корицею і гвоздикою. Знадобиться (на дві чашки чаю) паличка корицi, півтори столові ложки чорного чаю, 2 суцвіття гвоздики і мед за смаком.
 
Насамперед потрібно зварити пряну воду: у каструлю виливаємо 2 склянки води, додаємо корицю і гвоздику, доводимо до кипіння.
 
Зменшуємо вогонь і варимо спеції 5 хвилин, залежно від того, наскільки насичений смак ви хочете отримати в результаті. Далі засипаємо чай, швидко знiмаємо каструлю з вогню і розливаємо ароматний напій у чашки, додаючи мед за смаком.

Калинова насолода

Чай із калиною смакує не кожному через його специфічний запах та гіркуватий смак, втім, коли додати інші інгредієнти, червоні ягоди набувають дуже приємного смаку і аромату.
 
Про цілющі властивості чаю з калиною знають усі. Калина багата вітамінами С, К, залізом, каротином тощо. Чай із калиною корисний і для підняття імунітету, і для боротьби із самою застудою.
 
Ягоди можна додавати у чорний чи зелений чай і пити його з медом. Отже, калину треба залити окропом, дати постояти 5 хвилин, потім розчавити ягоди і додати за смаком заварку чорного, зеленого чи трав’яного чаю і мед.
 
Шипшиновий чай також улюбленець прохолодної пори. На одну склянку беріть 5-6 ягід сушеної шипшини, їх краще заздалегідь розім’яти.
 
Настоювати чай із шипшини можна по-різному: або залити холодною водою і, довівши до кипіння, настояти 20-30 хвилин, або настояти півтори-дві години в термосі, заливши ягоди окропом.
 
Добре додати ще й сухі пелюстки квіток шипшини. А наприкінці додати трішки меду і, якщо бажаєте, скибочку лимона.

Чорний чарує

Так-так, чаєм також можна зачарувати. Точніше, його ароматом. А головне, знати основи магії зовсім не потрібно.
 
Достатньо до чорного чаю додати кілька свіжих або заморожених улюблених ягід, гілочку з трьома-чотирма листочками м’яти, чайну ложечку меду. 
 
Можна зготувати чорний чай з вишнями або малиною. Просто спробуйте додати в чай вишень або малини, наразі заморожених. Це дуже смачно.
 
Вишня додає необхідну кислинку і терпкість, але відчувається м’якше, ніж лимон, а малина, навпаки, без цукру зробить ваш напій солодким і запашним. Заварений у скляному чайнику такий чай виглядає дуже красиво.

Імбир для тонусу

Чудово тонізує, повертає ясність думки і, завдяки цьому, особливо корисний людям інтелектуальної праці і творчих професій імбирний чай.
 
Корінь імбиру сприяє розрідженню крові, тому його вважають засобом для профілактики пухлин.
 
Також імбирний чай допомагає травленню і дуже добре впливає на колір шкіри, а ще — сприяє швидшому обміну речовин, за що його особливо шанують жінки.
 
І, звичайно, імбирний чай із лимоном — це один iз найкращих засобів для профілактики застуди.
 
На літр води потрібно: столова ложка дрібно натертого імбиру (можна порізати тоненькими пластинками), лимон чи апельсин, 3 столові ложки меду, за бажанням — кілька подрібнених листочків м’яти або дрібка чорного меленого перцю.
 
В окріп кидаємо натертий імбир. Коли він кілька хвилин покипить, проціджуємо в чашку, додаємо перець, лимон (апельсин), м’яту і мед. Зрештою, це надзвичайно смачний напій, навіть якщо не знати про всі його корисні властивості. 

Сонячні напої

Без сумніву, сонячне поєднання кольору і смаку подарує тепло осінньо­му ранку. Обліпихово-апельсиновий мікс — один із таких.
 
Півсклянки обліпихи, один нарізаний солодкий апельсин, паличка кориці і мед за смаком. Все з’єднайте і залийте 600 мл гарячої води. Мед краще додати вже в чашку.
 
Обліпиха з яблуком і м’ятою поліпшить захисні функції організму. Потрібно 2 частини обліпихи, 1 частина м’яти, 1 частина яблук. Залийте окропом і розмішайте у воді компоненти, дайте настоятися 10 хвилин. Щоб чай за цей час не охолов — накрийте ковпаком.
 
Його також можна заварювати в термосі: чим більше він настоюється — тим смачніший.
 
Суниця і липа — ще одне надзвичайне літнє поєднання ароматів і смаків. Для чаю можна використовувати засушені або заморожені ягоди суниці, і навіть гілочки і листя. Липу і суницю покласти в чайник, залити окропом і дати настоятися 10 хвилин. Можна додати трішки меду. 

Чай... у «яблуках»

Подати чай безпосередньо в яблуці — чудова ідея для святкового столу. На дві порції потрібно чотири яблука. Для початку дрібно наріжте 2 яблука, покладіть у каструлю і залийте окропом, додайте трішки натертого імбиру.
 
Потім додайте цедру апельсина, палички кориці, бадьян, гвоздику і свіжий чебрець. Проваріть протягом 5-7 хвилин. Із двох яблук зріжте верхівки й акуратно видаліть серцевину, щоб у вас вийшли «чашечки». Подавайте гарячий напій у «яблуках», додавши мед. Перед подачею прикрасьте паличками кориці й чебрецем. 
 
Отож якщо холодно, треба зігріти когось гарячим чаєм. 
Смачного!