В одному з районів Полтавщини запровадили роздільне збирання сміття

09.11.2016
Стратегію поводження з твердими побутовими відходами, розроблену німецькою компанією GIZ для Полтавського регіону, вирішили апробувати в Новосанжарському районі.
 
Адже саме Нові Санжари показали на власному прикладі, що жити в чистоті можна й потрібно.
 
Задля реалізації згаданої ініціативи задіяно грантові кошти швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» (DESPRO) при співфінансуванні учасників пілотного проекту. 800 тисяч гривень виділено з районного бюджету.
 
На першому етапі пілотним проектом будуть охоплені території шести наближених до райцентру сільських рад.
 
Уже невдовзі, як тільки-но будуть підписані всі угоди щодо спільного фінансування, відбудеться запуск маршруту, яким курсуватиме сміттєвоз комунгоспу. На другому етапі (наступного року) до пілотного проекту долучаться іще 10 громад.
 
— А в перспективі, якщо мені вдасться попрацювати на цій посаді хоча б два роки, маю амбітні плани: налагодити централізоване вивезення сміття на території всіх 29 сільських рад району, — ділиться голова Новосанжарської райдержадміністрації Сергій Бульбаха. — Проблема в тому, що Антимонопольний комітет не дозволяє встановлювати різні тарифи на вивезення непотребу. Хоч логічно, що в селах, які більш віддалені від райцентру, тариф має бути вищим.
 
Таким чином, уже розроблено маршрут сміттєвоза із заїздом до кожного з сіл, визначено й точки (з часовою прив’язкою), в яких він зупинятиметься, аби забрати відходи. Проте йдеться не лише про вивезення сміття.
 
За словами Сергія Бульбахи, завдання дещо складніше: привчити селян компостувати вдома органічні відходи й відсортовувати пластик, папір.
 
«Ми знаємо, що більшість відходів у селі органічні, тож люди подекуди практикують компостні ями. Принциповим є те, щоб до них не потрапляв пластик. Збір останнього відбуватиметься окремим транспортом раз на місяць.
 
Тобто пластикову тару потрібно буде збирати. А де її найбільше? У сім’ях, де є діти, — розмірковує Сергій Бульбаха. — Отже, є кому займатися її збиранням. Тому ми й розпочали інформаційну кампанію зі шкіл, провели конкурс «Пластикові скарби». І, уявіть собі, один зі старшокласників зібрав 83 кілограми пластикової тари, а третьокласник — 35 кілограмів! Існує й така думка: для заохочення селян вести облік зданої пластикової тари по громадах, а, здавши її, на виручені кошти купувати мішки для збирання пластику. Хочемо навіть влаштувати між громадами змагання. Та громада, яка першою досягне мінімальної кількості договорів із комунгоспом для того, аби запрацював маршрут із централізованого вивезення сміття, отримає в подарунок дитячий майданчик».
 
— Основна проблема наразі — переповненість полігонів для сміття, — продовжує керівник Новосанжарського району. — При цьому 60 відсотків обсягу непотребу є вторинною сировиною, яку можна використати для переробки. Тож потрібно привчати людей до того, що ми маємо думати, за якої екології житимуть наші внуки та правнуки, як вони користуватимуться тими ж сміттєзвалищами.
 
А почати треба з того, щоб пластик і папір не потрапляли на полігон для відходів.
 
До речі, на третьому етапі пілотного проекту в кожній сільській раді буде створено відділ інспекції з благоустрою, який працюватиме з населенням стосовно несанкціонованих сміттєзвалищ. На запитання, скільки ж селяни платитимуть за централізоване вивезення сміття, Сергій Бульбаха відповів: «Тариф іще не встановлено. Можу сказати лише, що він становитиме приблизно 10 гривень із кожного члена сім’ї на місяць».