Як на «Вікілікс» іменини...

06.10.2016
Як на «Вікілікс» іменини...

Джуліан Ассанж під час відеоконференції.

Четвертого жовтня з нагоди 10-ї річниці початку роботи інтернет-порталу «Вікілікс» у Берліні відбулася прес-конференція, на якій за допомогою відеозв’язку виголосив своє слово засновник сайта Джуліан Ассанж, який iз 2012 року перебуває у посольстві Еквадору в Лондоні. Ассанж, громадянин Австралії, змушений переховуватися на терені посольства у намаганні протидіяти екстрадиції його до Швеції за звинуваченнями у сексуальних домаганнях. Ймовірно, що обвинувачення сфабриковані, бо після екстрадиції до Швеції має настати екстрадиція до США, де американське правосуддя сповна помститься Ассанжу за оприлюднення в інтернеті десятків тисяч таємних документів Держдепу та інших американських державних органів. 
Джуліан Ассанж у своєму відеозверненні повідомив, що «Вікілікс» планує до кінця цього року опублікувати приблизно один мільйон документів, які стосуються урядів трьох країн світу, а також президентських виборів у США. Перші з цих таємних документів мають «вибухнути» вже цього тижня. Існує ймовірність, що поява документів особливо боляче вдарить по кандидату в президенти США від Демократичної партії Хілларі Клінтон. Наступні порції таємних документів портал планує «публікувати щотижня впродовж 10 тижнів». Ассанж зазначив, що «значна частина матеріалів буде стосуватися війни, зброї, нафти, фірми «Гугл» та виборів у США» і їх повне оприлюднення має бути закінчене до дня виборів у США 8 листопада. 
Джуліан Ассанж також додав: «Я сподіваюсь, що ми таки розширимо штат нашого сайту до сотні журналістів, нам потрібно буде мати своє «військо». Я не маю на увазі військо у сенсі фізичної загрози, але ми матимемо армію, яка захищала б нас від тиску». 
Ассанж відкинув припущення, що оприлюднення документів щодо виборів у США має на меті зашкодити шансам Хілларі Клінтон. Але при цьому зазначив, що «Вікілікс» став «об’єктом полювання на відьом» зокрема і з ініціативи пані Клінтон, коли вона очолювала Держ­департамент США. Її методи нагадують репресії проти американських комуністів у 50-х роках минулого століття, які застосовував сенатор Джозеф Маккарті. Наприкінці липня, безпосередньо перед висуненням Хілларі Клінтон на з’їзді Демократичної партії кандидатом у президенти, «Вікілікс» оприлюднив близько 20 тисяч електронних листів політиків цієї партії. Тоді ФБР розпочало слідство у справі проникнення хакерів до серверів Національного комітету Демократичної партії. 
Ассанж також повідомив, що невдовзі запровадить структуру членства у «Вікілікс», яка допомогла б розширенню та збереженню незалежності цієї організації. Також буде розширена мережа друкованих ЗМІ та інтернет-порталів, з якими співпрацює «Вікілікс». На цей час таких видань нараховується близько сотні.