Важкий початок: Рада планує розглянути Держбюджеті на 2017 рік

21.09.2016
Важкий початок: Рада планує розглянути Держбюджеті на 2017 рік

Депутати готуються розглянути держбюджет на 2017 рік. Чи вистачить їм єдності, щоб ухвалити документ?

Важкувато депутатам адаптовуватися на роботі після тривалого літнього релаксу. На позаминулому тижні Верховна Рада стала до праці, але, як каже голова фракції БПП Ігор Гринів, із трудовою дисципліною у нардепів — велика біда. «З 28 комітетів Ради 7 не мають на сьогоднішній день голів, тобто рівно чверть комітетів без легітимного керівника», — заявив Гринів.
 
За його словами, 22 народні депутати, серед яких 10 представників БПП, не є членами жодного комітету. «50% засідань комітетів не відбуваються через відсутність кворуму», — зазначив Гринів. 
 
Голова БПП додав, що на поточному пленарному тижні мають бути вирішені питання обрання голів комітетів та працевлаштування в них нардепів. Що ж, деякі профільні комітети (такі, як бюджетний, «земельний», «приватизаційний» чи регламентний) завжди були ласими шматками, на які, як правило, претендувала опозиція.
 
Тож чекаємо ще й на підкилимні бійки за право очолювати ці комітети (що, до речі, стане ще одним тестом на єдність для існуючої парламентської більшості). 
 
20 вересня Рада затвердила порядок денний на найближчий тиждень (20-23 вересня). У середу уряд представлятиме свій проект бюджету на 2017 рік (про нього детальнiше — на нашій сторінці «Економіка»).
 
І якщо бізнес-інтереси різних парламентських кланів при голосуванні за цей бюджет співпадуть (або буде знайдено компроміс), то документ ухвалять. Також Рада планує розглянути проект закону про електронні комунікації, закон про кібербезпеку (його нардепи встигли прийняти в першому читанні ще в першій половині дня) та посилити відповідальність за скоєні правопорушення у галузі кібербезпеки. А ще парламент дещо «підрихтує» Бюджетний та Митний кодекси (знову-таки — в контексті електронних комунікацій). 
 
Торкнеться Рада і земельної тематики: внесе зміни в законодавчі акти щодо добровільного приєднання територіальних общин, а також зміни до Земельного кодексу, охопить правила оренди земельних ділянок сільгосппризначення та правила використання земель, де проводиться меліорація, перегляне правову частку ділянок, чиї власники померли, тощо.
 
Парламент розгляне зняття обмежень на реалізацію права на приватизацію та отримання у користування земельних ділянок. Насамкінець займеться державним регулюванням виробництва спирту та тютюнових вибрів. 
 
За порядок денний поточного тижня проголосували 243 парламентарiї. Втім заступниця голови ВР Оксана Сироїд натякнула на те, що в таких голосуваннях мало толку, якщо нардепи ставляться до своїх обов’язків безвідповідально. Виступаючи з парламентської трибуни, Сироїд закликала нардепів «йти до якості» в законодавчій роботі: «Реєструються тисячі законопроектів, приймаються — менше 5%. На жаль, це є законодавчий смітник, який псує роботу і депутатів, і апарату Ради», — сказала вона.
 
Упоравшись iз порядком денним, Верховна Рада розглянула проект постанови про невизнання Україною легітимності виборів до Державної Думи Російської Федерації. Причина такого кроку очевидна — проведені Росією вибори на території анексованого Криму. Постанову підтримали 264 парламентарiї. Із закликом не визнавати легітимність Держ­думи ВР звернулася до всіх світових парламентів та міжнародних інституцій. 
 
Нагадаємо, що раніше Євросоюз не визнав результатів виборів до Держдуми РФ на території анексованого Криму, позаяк вважає захоплення півострова Росією незаконним. У ЄС підкреслили, що їхня позиція щодо підтримки територіальної цілісності та суверенітету України залишається незмінною.
 
ПАРЄ також не визнала результати кримських виборів до Держдуми. Позицію Асамблеї озвучив глава моніторингового комітету Штефан Шеннах.