Ланцюги Апеннін: Італію продовжує трусити

26.08.2016
Ланцюги Апеннін: Італію продовжує трусити

Пекельне видовище там, де ще кілька днів тому був рай.

Руйнівний землетрус магнітудою 6,2 бала за Ріхтером стався у ніч iз вівторка на середу у центральній частині Італії.

Перший найсильніший поштовх стався о 3:30 ночі за місцевим часом і тривав 10 секунд, але спричинив катастрофічну руйнацію в радіусі 20 кілометрів.

По тому — ще приблизно 50 поштовхів меншої сили, найсильніший з яких мав магнітуду 4,8 бала.

Землетрус був середньої сили, але його епіцентр знаходився на глибині лише 10 кілометрів, неподалік історичного міста Перуджа, що за 100 кілометрів на північний схід від Риму.

Тому масштаби завданої ним руйнації велетенські. 
 
Найбільшого ураження зазнав район на межі областей Марке, Лаціо, Умбрія та Абруццо. Найбільше постраждали містечка Аматріче та Аккумолі.

Мер Аматріче Сержіо Піроцці повідомив у розмові з телеканалом «РАІ Ньюз», що знищено три чверті цього старовинного поселення, яке вважають найкрасивішим з усіх малих історичних містечок Італії. І додав, що місто практично відрізане від світу, тому найважливішим завданням є уможливлення доїзду рятувальним службам. Бургомістр Аккумолі Стефано Петруччі в ефірі телеканалу Rai News сказав, що під завалами чути голоси людей.
 
Перші рятувальні загони прибули до зони лиха вже через дві години, але головні сили — лише через приблизно сім годин, бо місцевість гориста і землетрус пошкодив дороги, спричинив зсуви ґрунту. Оскільки лихо застало людей під час сну, то вважають, що під завалами залишилися сотні людей.

У випадку будь-якого землетрусу для рятувальної акції найважливіші перші 24 години, коли вцілілі чи поранені ще можуть вижити під завалами. У Римі відразу створили спеціальний кризовий штаб. Глава Цивільної оборони Італії Фабріціо Курціо повідомив, що на допомогу зруйнованим регіонам направлено сили з усієї країни. Рятувальникам допомагають військові та добровольці: спроби якнайшвидше розібрати завали тривали і в ніч на четвер.
 
Прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці відвідав регіон і наголосив, що італійці в тяжку годину демонструють себе з найкращого боку. Прем’єр також пообіцяв, що рятувально-пошукові роботи торкнуться кожного ураженого містечка та селища. Міністерство фінансів виділило на подолання наслідків стихії 235 мільйонів євро зі спеціальних фондів.

На ранок четверга повідомляли вже про 247 загиблих. Достеменно невідомо, скільки ще людей залишається під руїнами. Італійські ЗМІ висловлюють побоювання, що кількість жертв може обраховуватися сотнями чи навіть перевищити тисячу. Більше 600 осіб зазнали поранень і деякі з них перебувають у лікарнях у критичному стані. 
 
Вночі  в центральній частині Італії зафіксовано новий землетрус магнітудою 4 бали.Регіон, у якому у четвер сталося руйнівне лихо, — це сейсмічно активна зона.

«Центральна частина Апеннін — регіон, де в останнi 30-40 років досить висока сейсмічна активність цього типу», — пояснив Тьєррі Камельбеек, сейсмолог Королівської обсерваторії Бельгії. 

Гірська система Апеннін утворювалася і формувалася мільйони років, але сьогодні все змінюється. Ланцюги Апеннін поступово розвалюються. Це призводить до деформації, що відбувається і на поверхні, і в глибинних шарах, що і є землетрусом. Загалом сейсмічна «погода» Середземномор’я залежить від зіткнень двох тектонічних плит — Африканської та Євразійської.
 
Очевидно, що для будинків із цегли або каменю, які були зведені без використання сейсмічних технологій, уразливість до землетрусів дуже значна. У квітні 2009 року землетрус магнітудою 6,3 бала за шкалою Ріхтера, що пережило місто Л’Аквіла бiля Абруццо, забрав життя понад 300 людей. Тоді травми отримали понад півтори тисячі людей, а більш ніж 50 тисяч втратили дах над головою.