Загадки гетьманів: що покажуть на День Незалежності українські телеканали

23.08.2016
Загадки гетьманів: що покажуть на День Незалежності українські телеканали

Яке зображення Івана Мазепи справжнє? (Фото каналу «1+1».)

Телебачення не часто радує глядачів інтелектуальною поживою для очей і розуму. У День Незалежності винятків теж небагато. 
 
Ближче до півночі «Інтер» покаже фільм «Гетьман» — екранізацію однойменного роману Віктора Веретенникова про долю гетьмана Богдана-Зиновія Хмельницького. Історія починається з 1647 року і показує період повстання українського козацтва проти польської шляхти. Але головною лінією сюжету є трагічне кохання Богдана Хмельницького до молодої польки Гелени. В ролях
Костянтин Лінартович, Фатіма Горбенко, Сергій Калантай, Станіслав Лозовський, Михайло Голубович.
 
Канал «Україна» показуватиме, починаючи з 23-ї години, свої непрем’єрні документальні проекти «ДНК-портрет нації», «ДНК-2. У пошуках жінки» та «Код нації».
Прем’єрний показ документального двосерійного фільму «Україна. Повернення своєї історії» канал «1+1» вирішив зробити у вечірньому ефірі взагалі уже 25 серпня. Однією з постатей, про яку розказуватимуть, є Іван Мазепа. Зокрема, теледослідники з’ясовуватимуть, як насправді виглядав Іван Мазепа, і доводитимуть, що на більшості відомих портретів гетьмана зображено не його.
 
«Ми відкриємо таємницю зображень гетьмана Мазепи, які були заборонені та фальсифіковані після його союзу зі Швецією. Петро І наказав знищити всі його портрети. Нині відомо близько сорока портретів нібито Мазепи, але на всіх зображені різні люди. І навіть на тому, який ми бачимо на десяти гривнях, зовсім не гетьман Мазепа», — розповідає автор фільму Акім Галімов. 
 
Творці фільму знайшли єдине прижиттєве зображення видатного гетьмана — на дзвоні, вилитому для побудованої самим гетьманом церкви в Батурині. У ХХ столітті «Дзвін Івана Мазепи» було вивезено з України, а його пошуки привели знімальну групу до однієї з церков російського міста Оренбург. Тамтешні церковні служителі всіляко обмежували доступ до стародавнього дзвона. Втім авторам фільму таки вдалося поглянути на нього та зробити знімки, які допоможуть встановити істину. 
 
«Ми провели фундаментальне розслідування, залучили криміналістів із Міністерства внутрішніх справ, які займаються портретною експертизою, використали найсучасніші методики, щоб зрозуміти, як насправді виглядав гетьман. Історики та криміналісти проаналізують зображення на дзвоні, а також з’ясують, які з відомих портретів справді могли містити зображення гетьмана. Вони виокремлять iз цих портретів спільні риси, потім їх поєднають, і ми отримаємо чіткий та наближений до реальності фоторобот Івана Мазепи, який глядачі зможуть побачити в нашому фільмі», — продовжує Акім Галімов.
 
«Україна. Повернення своєї історії» — це і розгадка таємниці поховання короля Данила Галицького. Також знімальна група фільму досліджує, що за жінка лежить на місці Ярослава Мудрого у саркофазі в Софії Київській. Теледослідники з «Плюсів» з’ясовуватимуть і справжній вік української мови. 

РОЗСЛІДУВАННЯ

Два роки Матіоса
 
Цього тижня, 27 серпня, виповнюється два роки, як Анатолій Матіос обійняв посаду головного військового прокурора. Проте за цей час не було завершено жодного серйозного розслідування. А загинуло від початку воєнних дій майже 2500 українців, лише за офіційними даними. Були військові провали, Луганський і Донецький аеропорти...
 
Про жахіття Іловайського котла розповідає Сергій Бондаренко, доброволець із батальйону «Кривбас»: «Коли ми виходили із котла, повз мене проїжджала вантажівка, був повний кузов хлопців. А вже в наступному селі ця машина була вщент розбита, прямий танковий снаряд — і все...»
Безрезультативна діяльність тих, хто має розслідувати ці та інші військові злочини, тих, хто керують військовою прокуратурою України нині, коштує державі життя кращих солдатiв і мільярди з бюджету. 
 
Жорстку правду про військові злочини та їх потурачів намагаються розказати автори документального фільму «Під грифом Матіос», який у п’ятницю покаже телеканал Zik. Для головного режисера фільму Володимира Бондаренка ця робота стала справою честі. Він — сам майданівець, поранений під час Революції гідності.