Знаходити компроміс: у Львові презентували книгу про дивізію «Галичина»

27.07.2016
Знаходити компроміс: у Львові презентували книгу про дивізію «Галичина»

У львівському кінотеатрі «Коперник» відбулася презентація унікальної книги наукових досліджень про військову дивізію «Галичина».
 
Книга під назвою «Українська дивізія «Галичина» (Львівщина): історія, спогади, світлини» складається з 800 сторінок спогадів військових, наукових досліджень істориків та аналізу подій Другої світової війни. Українська дивізія «Галичина» — це українські солдати, які воювали у складі німецької армії окремим підрозділом. У книзі розповідається не лише про воєнний, а й післявоєнний період життя бійців і організаційну діяльнiсть дивізійних комбатських об’єднань. 
 
Робота над книгою тривала кілька років. Досить оперативно вдалося вкласти книгу завдяки колективу, який постійно працював над виданням.
 
«Робота над цією книгою — це була велика дискусія. Часом укладання певних матеріалів ледь не доходило до значних суперечок. Але ми уміли знаходити компроміс, — констатує В’ячеслав Стебницький, упорядник альбому дивізія «Галичина», художній оформлювач книги. — Я зрозумів, що коли є бажання створити книгу, то всі сперечання, перешкоди відійдуть убiк. Неймовірний внесок у нашу роботу зробили військові, ветерани, які, незважаючи на репресії, заборони таки зберегли фото, що ми й використали в книзі. Це той багаж, який ми маємо зберегти і цінувати».
 
Особливу складову видання становить близько двох тисяч біографічних довідок уродженців Львівщини, які впродовж 1943—1945 років воювали у складі дивізії «Галичина», загинули або пройшли весь шлях бойових дій.
 
Під час презентації творці збірника розповіли про історію його створення. Непросто було дістати інформацію з іноземних, німецьких, джерел. Упродовж 12 років історикам не вдавалося співпрацювати з німецькими архівами щодо інформації про український підрозділ, проте цього року німецька сторона погодилась допомогти і надала певну інформацію зi своїх джерел.
 
«Видання такого рівня — це дуже значна подія, — прокоментував кандидат історичних наук, автор статті про перепоховання дивізійників Ярослав Онищук. — У цій книзі описаний важкий шлях дивізії. Дуже важливо не забувати про цих військових і продовжувати пошуки імен тих, хто віддав своє життя на фронті. Ми протягом бага­тьох років неодноразово зверталися до німецької сторони, зокрема в архів «Васт» (державна німецька структура, яка зберігає мільйони документів стосовно німецької армії. — Ред.), очевидно, що вони зберігають і документи по вояках дивізії «Галичина».
 
І лише цього року нам вдалося налагодити певні контакти з керівництвом архіву для ідентифікації імен людей, документи яких ми знаходимо. На жаль, на сьогодні лише одиниці цих медальйонів нам вдалося розшифрувати. Проте ми не здаємося і плануємо й надалі співпрацювати з архівами.