Під Києвом на руїнах замку пройде театральний фестиваль

13.07.2016
Під Києвом на руїнах замку пройде театральний фестиваль

Руїни маєтку графського роду Остен-Сакенів у селищі Немішаєве. (Фото з соціальної мережі.)

Якщо хочете впродовж кількох днів бути на природі і дивитися театральні постановки — на 15-17 липня плануйте поїздку у селище Немішаєве Київської області. Головними підмостками фестивалю Osten-Saken Off-Stage Festival стануть руїни тамтешнього маєтку графського роду Остен-Сакенів. Це перший фестиваль театру поза сценою, який проводиться, щоб вийти зі звичного середовища Мельпомени та знайти новий формат театрального спілкування, уточнюють організатори. Відвідувачі можуть приїздити як на один день, так і на два-три. Фестиваль забезпечує гостям місце для намету і безкоштовні перегляд вистав та участь в усіх заходах.
 
На фестивалі свої вистави покажуть Андрій Май-Малахов, Євгенія Відіщева, Олексій Доричевський, Володимир і Альона Снігурченко, Антон Овчінніков, Олександра Сенчук та Євген Степаненко. Більшість спектаклів будуть інтерактивними, а деякі створюватимуться просто під час фестивалю спільно з ауди­торією. За словами режисера Олексія Доричевського — куратора фесту, спочатку проводитимуться зустрічі з глядачами, на основі яких формуватиметься кожна конкретна вистава. Зрозуміло, тлом для постановок будуть природні умови, навколишні звуки й інші зовнішні фактори, які поза текстом і сюжетом п’єс. 
 
Наприклад, Антон Овчінніков представить виставу «Дуель. Соло» — боротьбу реального персонажа з уявними супротивниками. Вистава хореографа, режисера та перформера, який з 2008-го по 2012-й поставив близько двадцяти постановок для театру Black O!Range, це — монолог особистості, яку з’їдають протиріччя. Глядачі мають стати реальними супротивниками в цій дуелі. До речі, Антон — засновник Міжнародного фестивалю сучасного Zelyonka-Fest. Він уточнює: «Щоб нe розчарувати можливих глядачів, я б уточнив, що ця вистава є виставою фізичного тeатру і, скоріш за всe, жодeн глядач нe знайдe жодного приводу кваліфікувати її як «танцювальна вистава».
 
Покажуть виставу «АТО: інтерв’ю військового психолога» режисера Андрія Май-Малахова херсонського Центру імені Всеволода Мейрхольда. Вона побудована на свідченнях реальної людини, військового психолога Генштабу, який консультував українських бійців на лінії фронту у 2014-2015 роках на Донбасі. Прем’єра вистави відбулася ще 23 квітня 2015-го у Москві, у відомому незалежному Театр.doc. Після цього виставу-сповідь побачили глядачі Херсона, Львова, Дніпра, Харкова, Сiверськодонецька та Черкас. «АТО: інтерв’ю військового психолога» показали у Відні (Австрія), Братиславі (Словаччина), Бітолі (Македонія). 
 
Від режисера Євгена Степаненка — в буквальному сенсі у Немішаєвому «Вистава на одну хвилину». Він та актор Сергій Солопай просто під час фестивалю створюватимуть короткі, тривалістю 1-3 хвилини, документальні та ігрові вистави й одразу ж покажуть їх публіці.
 
Для учасників фестивалю проведуть майстер-класи з хенд-мейду та драматургії, а засновниця «Дикого театру» Ярослава Кравченко розповість про специфіку арт-менеджменту. У вечірній програмі — фаєршоу і виступи музикантів (Postman, «Пральня-бенд», Дивина», Tomi Bacchus and his Tribe, Pornfish, Анастасія Беляєва та Яріна Поль).
 
До підготовки феста організатори залучили волонтерів й оголосили збір коштів. За рахунок добровільних пожертв уже є змога оплатити переїзд гостей із Одеси, Харкова та Черкас. Також фінансова допомога перетворилася на рукавички і сміттєві пакети — організували кілька толок-прибирань. Ще кілька тисяч гривень потрібні для орендування звукових пристроїв, облаштування безпечного світла (включаючи ліхтарі, факели та свічки) і купівлі матеріалів для інсталяцій-сюрпризів від художників. До відкриття Osten-Saken Off-Stage Festival щодня продовжують приводити територію до стану створення театру. 
 
ЯК ДОБРАТИСЯ
 
Локація фестивалю — руїни маєтку графського роду Остен-Сакенів у селищі Немішаєве — за 40 км від Києва. Біля руїн садиби Остен-Сакена розташований ландшафтний парк, де буде наметове містечко.
 
Електрички з залізничного вокзалу столиці або станції «Святошин» у напрямку: Тетерiв, Коростень, Клавдієве, Малин, Яблунець вирушають щогодини. Вартість проїзду — 8 грн., у дорозі — 40-45 хвилин. Регулярні маршрутні автобуси до Немішаєвого зі станції метро «Академмістечко», вартість квитка — 13 грн.