Сучасний оксюморон «русскій мір»,

06.07.2016
Нині про «русскій мір» говорять дуже багато. І кремлівські можновладці та очільники православної церкви Московського патріархату, і звичайні росіяни. Проте ніхто до пуття і не знає, що воно таке, які його завдання, мета, перспективи, форми діяльності, зрештою, що хочуть сказати тим «русскім міром».

Ви що-небудь чули про світ французький, німецький, англійський? Ні. Ото ж бо! Коли в будь-якій країні обирають президента, то вони передовсім думають, як би зміцнити економіку своєї держави, підвищити рівень життя народу.

Звісно, і про себе, грішних, не забувають. Оце і є французький чи німецький світ. І якби у Росії будували «русскій мір» від брянських лісів до Тихого океану, нарощували економічний потенціал, підвищували життєвий рівень російського народу, били по бездоріжжю, розгільдяйству і дурнях, то такий «русскій мір» можна було б тільки вітати.
 
Але ж ні. У Кремлі вважають, що «русскій мір» там, за словами міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, де живуть росіяни або ж російськомовні громадяни, і Росія захищатиме їх скрізь, де б вони не перебували. Проте щось не захищають інтереси росіян кремлівські владці у США, хоча їх там проживає півтора чи й два мільйони, а в самому лишень Нью-Йорку їх мешкає 862 тисячі. Бо якби росіяни спробували «качати» свої права в Америці, то їх швидко поставили б на місце.
 
Тому російська владна верхівка зосереджує свою увагу на колишніх республіках СРСР (а особливо на Україні), де проживає багато росіян. Ще б пак! Адже тут велике роздолля для діяльності: 30-40 відсотків населення України відверті вороги української державності, а в таких областях, як Донецька, Харківська, — і того більше.

Тому й захищають російськомовних адепти «русского міра» «градами», танками, бронетранспортерами, снайперськими гвинтівками, сприяючи руйнації, загибелі і каліцтвам тисяч українців і своїх, росіян, сіючи ненависть між людьми.
 
Від чого ж захищає «русскій мір» в Україні росіян? Адже 80% книжок, газет, журналів в Україні друкуються російською мовою. Інтернет, радіо, телебачення, кіно, театри, навчальні заклади — до послуг росіян. У далекій Австралії, де мешкає 34 тисячі українців, — півтора десятка газет, журналів видається українською мовою. Не кажу вже про такі країни, як США, Канада, Німеччина, Аргентина, де десятки назв книжок, засобів масової інформації видаються українською мовою, існують окремо українські видавництва, театральні, фольклорні колективи.
 
У Росії проживає, за різними джерелами, від 2 до 20 мільйонів українців. Скільки там газет, журналів, книжок виходить  українською мовою? Питання, як кажуть, риторичне. Зате росіяни дуже запопадливо пропагують свій «рускій мір» в Україні. А цей їхній «мір» — це війна, руйнації, смерті людей, нищення — у кращому випадку відсунення на маргінес — мови, культури, літератури інших народів, превалювання церкви Московського патріархату над іншими конфесіями. Ось що таке «рускій мір». Стережіться його. 
 
Віталій БУЛАВКО, журналіст, пенсіонер
Київ
  • Колорадський жук і корупція

    Сотні тисяч, а може, й мільйони років у північних районах сучасної Мексики жив смугастий жук, їв листя диких рослин сімейства пасльо­нових і нічого більше; його їли інші тварини, і баланс «інтересів» зберігався. >>