Авто з бомбою

03.06.2016
Учора кількість загиблих унаслідок вибуху бомби у столиці Сомалі — Могадішу — зросла до 20, повідомляє «Франс пресс». У середу, коли стався напад, повідомляли про 15 жертв. 60 осіб отримали поранення. Одразу після вибуху начиненої вибухівкою машини бойовики увірвалися до готелю «Амбассадор», що розташований неподалік місця теракту. Зчинилася перестрілка. Силовикам удалося потрапити до готелю і ліквідувати нападників. Серед жертв — двоє депутатів парламенту країни. 
Відповідальність за напад узяло на себе ісламістське угруповання «Аш-Шабаб» — сомалійські таліби. З 2008 року його бойовики здійснюють регулярні теракти з використанням смертників та замінованих авто. У Сомалі проти ісламістів воює урядова армія та військовий контингент Африканського союзу. Так звана армія «Аш-Шабаб» — це сомалійська гілка терористичної організації «Аль-Каїди», яку остаточно вигнали з Могадішу 2011 року. Але «армійці» регулярно нагадують столиці про себе терактами. Останнім часом їх активність зросла у зв’язку з запланованими на цей рік президентськими виборами. Мішенню терористів стають провідні політики країни. 
Під час замаху в Могадішу 21 верес­ня минулого року ісламісти вбили кандидата в президенти країни Абдулкадіра Габейре Фараха, який мав 70-відсот­кову підтримку сомалійців і реальні шанси стати наступним президентом країни. Тоді також використали автомобіль iз бомбою, який вибухнув перед президентським палацом. Метою нападу, ймовірно, була делегація ООН, яка відвідувала президентський палац. Але, на відміну від кандидата в президенти, члени делегації вціліли.