Вибачення не пом’якшує покарання

02.06.2016
Апеляційний суд Флоренції залишив без змін вирок колишньому капітану лайнера «Коста Конкордія» Франческо Скеттіно. Суддівська нарада тривала понад вісім годин. 
У лютому минулого року його визнали головним винуватцем аварії судна, яка спричинила  загибель 32 людей. 13 січня 2012 року круїзний лайнер із 4200 особами на борту, з яких 3216 були пасажирами, наштовхнувся на підводні скелі поблизу острова Джільйо в Тоскані, оскільки капітан небезпечно близько підвів судно до берега. Суд першої інстанції міста Гроссето виніс капітану вирок — 16 років ув’язнення. При цьому судді врахували не лише те, що капітан вдався до ризиковного маневру, а й не організував рятувальну акцію після катастрофи, втікши першим із судна. Суд також наказав капітану виплатити велетенські відшкодування родинам жертв, пасажирам лайнера та владі регіону Тоскана, столицею якого є Флоренція. 
Апеляцію на вирок подали як захист, так і прокуратура. Адвокати наполягали на виправданні моряка, прокуратура, навпаки, вимагала збільшити тюремний термін із 16 до 27 років. Суд відкинув обидві вимоги. Франческо Скеттіно не був присутнім під час оголошення вироку апеляційним судом Флоренції. З самого початку процесу він не визнавав своєї вини, а стверджував, що здійснений ним маневр врятував лайнер від ще більшої біди. Він також висловив жаль із приводу катастрофи.