Поласуємо полуничкою

25.05.2016
Поласуємо полуничкою

Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. Миєш, додаєш ложку вершків, сметани чи меду — і вся денна втома чи суєта залишаються за межами затишного вечора.

Рецептів із полуницею — безліч, але сезон її вже почався, тому треба починати готувати. Я б, приміром, почала (і вже почала!) із сирників із полуницею. Сир містить багато білку, кальцію та фосфору, і при цьому в ньому мало калорій та жиру. А полуниця покращує настрій — не сумнівайтеся — перевірено! До того ж ця страва ніколи не «приїдається», універсальна — як для сніданку, так і для вечері чи перекусів, а смак — що можна сказати про підрум’янені пахучі сирники та ще з полуничкою? Якщо розумієте це без слів, приготуйте, це дуже просто і швидко.

Знадобиться 250 г кисломолочного сиру, по дві столові ложки цукру і борошна і жменя свіжих полуниць (штук 7). Сир  змішати з яйцем, цукром та борошном, добре перетерти до однорідності. Полуниці порізати пластинками. А далі брати по ложці сирної маси, загортати в неї подрібнені полуниці і заліплювати сирники. Обсмажувати з обох боків до золотистого кольору.

Гуляти — так гуляти! Ви цієї чудової полуничної пори просто зобов’язані скуштувати і порадувати рідних ще і дріжджовими млинцями з полуницею, скажете величезне спасибі тому,хто «винайшов» такий рецепт. Потрібно 300 г борошна, 2 яйця, 400 мл молока, 300 г полуниці, столова ложка цукру, трішки солі, 20 г свіжих дріжджів, цедра лимона, 4 столові ложки олії і цукрова пудра.

У теплому підсолодженому молоці розвести дріжджі, додати до борошна, додати всі інші компоненти, залишити на 10-15 хвилин для «розпушування» тіста  і випікати на гарячій сковороді до зарум’янення з обох боків.

Помиті полуниці порізати, присипати цукром чи пудрою, додати кілька крапель лимонного соку, можна збити міксером або і так  довести до кипіння, полити соусом млинці і кликати всіх на полуничне застілля.

Із початком полуничного сезону починаємо говорити і про ягідно-фруктові коктейлі. Кавово-полуничний коктейль будемо вважати «легким на руку» як для початку смачної охолоджувально-вітамінної теми. На 50 г полуниці потрібно 120 мл холодного молока, 50 г вершкового морозива чи пломбіру, 20 мл вершків (20 %, можна і жирніших, якщо полюбляєте «кремовість»)і 10 г розчинної кави. Полуницю в даному випадку чудово доповнює ківі — подрібніть кілька кружалець ківі і додайте до цієї смакоти — усі барви весни і літа опиняться у вашому келиху!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>

  • Небесний хліб

    Незабаром Великдень, а це значить, що скоро в повітрі, на вулиці, в оселях — у містах і селах — витатиме солодкий, духмяний, запашний дух найголовнішої випічки року — паски. Напевне, не знайдеться людини, яку б не зворушував цей дух аж до найтонших струн душі: хто згадуватиме дитинство і запах бабусиних чи маминих пасочок, хто роздумуватиме про вічне у святковому круговороті, а хто — уявлятиме свої сонячні хлібинки, які готується випікати… >>