Велика підтримка малого бізнесу

22.12.2015

Місто енергетиків Ладижин у рамках реалізації проекту «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС) відвідали представники Федерації канадських муніципалітетів.

Делегацію зустрiчали в.о. міського голови Олександр Олійник, заступник міського голови Олександр Ткачук, менеджер із розвитку бізнес-середовища Агенції місцевого економічного розвитку Людмила Равлюк, голова ГО «За чисте довкілля» Людмила Червонецька та іншi.

Реалізація проекту міжнародної технічної допомоги ПРОМІС, що його впроваджує Федерація канадських муніципалітетів за фінансової підтримки уряду Канади, не випадково з-поміж інших 15 міст-партнерів із чотирьох регіонів України (окрім Вінницької — Запорізька, Івано-Франківська, Полтавська області) стала можливою і в Ладижині. Останнім часом теми громадського опору діяльності великого бізнесу, що загрожує екологічній безпеці міста, не сходять зі шпальт регіональних та центральних ЗМІ.

От і на представлення міжнародного проекту в Ладижин приїхали екологи: канадець, фахівець з охорони навколишнього середовища Даг Хікман та консультант із питань довкілля Геннадій Марушевський.

Загалом, окрім порятунку екології міста та довколишніх сіл, проект має на меті допомогти малому та середньому бізнесу підвищити кваліфікацію та навички підприємців, а також реалізувати програми органів місцевого самоврядування з підтримки підприємництва та сприяння розширенню й зміцненню середнього класу. Діяльність буде направлена на створення сприятливого бізнес-клімату для малого та середнього бізнесу з акцентом на жінок-підприємниць, а також розвиток екологічно чистого бізнесу. Усе геніальне — просте.

Даг Хікман, конкретизуючи обсяг та завдання проекту саме в Ладижині, повідомив: «Для сприяння економічному розвитку та підтримці задовільного екологічного стану сьогодні актуальним є розвиток екологічного бізнесу — зеленого туризму, вирощування екологічно чистої продукції сільського господарства, переробки твердих побутових відходів, впровадження програм з енергозбереження, тобто перетворення проблем на можливості».

Як приклад, учасники делегації розповіли про успішну реалізацію проекту з переробки твердих побутових відходів у  містах західного Донбасу — Павлограді, Тернівці, Першотравенську — та наголосили на важливості ініціативи громади, а також її здатності згуртовано працювати.

Зрозуміло, що закордонні партнери зважують кожен крок. Тож і в ході реалізації проекту ПРОМІС буде проведено стратегічну екологічну оцінку міста енргетиків — це комплексний показник, що широко використовується в Європі як попереджувальний захід екологічної політики. Він передбачає реальну, а не для відписки, оцінку впливу на довкілля планів, програм, проектів законодавчих актів. Також ПРОМІС має фонди для інвестицій у розвиток громади.

Наразі можливість фінансування цього проекту розглядає і Європейський банк реконструкції та розвитку.