Українське кіно в Лондоні

16.12.2015
Українське кіно в Лондоні

Ігор Янковський під час прес-конференції

З 10 по 14 грудня 2015 року в столиці Великобританії благодійний фонд Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього» спільно з КМКФ «Молодість» та Держкіно України провели Дні українського кіно в Лондоні.

 

Британські глядачі змогли побачити добірку кращих сучасних українських ігрових, документальних і короткометражних фільмів, вітчизняну кінокласику та відвідати низку культурних заходів у рамках фестивалю.

Відкриваючи прес-конференцію, на якій організатори представили журналістам українських режисерів і акторів, засновник Фонду «Ініціатива заради майбутнього» Ігор Янковський зазначив: «2015 рік для нас почався Тижнем українського кіно в Парижі, і символічно, що він закінчується Днями українського кіно в Лондоні. Наша країна переживає драматичні події. Але ми хочемо показати сьогодні Лондону, а далі всьому світу не те, що всі бачать у щоденних новинних випусках, а зовсім іншу, багату культурно, різноманітну, цікаву і навіть загадкову Україну. Тому ми ініціювали Дні українського кіно, які послідовно проводимо у великих містах Європи. Кінематограф, особливо молодий, здатний донести до людей найпотаємніше, найважливіше. Ми хочемо весь світ познайомити з безкомпромісним, натхненним і несподіваним українським кіно, яке зачаровує глядачів престижних міжнародних кінофестивалів».

Держсекретар міністерства культури, ЗМІ і спорту Джон Вітінгдейл привітав учасників фестивалю словами: «Демонстрація в Лондоні нових кінематографічних талантів і загальновизнаних кінокласиків з України буде тільки зміцнювати наші культурні та освітні зв’язки. Таким чином, творча різноманітність перемагає негаразди, за що я хотів би подякувати Держкіно України, українському посольству, Фонду Ігоря Янковського і всесвітньо відомому КМКФ «Молодість».

Дні українського кіно розпочалилися в мультикультурному центрі Rich Mix переглядом кращої української документальної стрічки останніх років — «Жива ватра». Також до програми Днів українського кіно ввійшли фільми: «Поводир» (2014), «Тойхтопройшовкрiзьвогонь» (2011), «Трубач» (2014) і добірка кращих короткометражних робіт 45-го КМКФ «Молодiсть» (2015), серед яких був і фільм-переможець Національного конкурсу — «Віддалік» Катерини Горностай.