Академічний інтернаціонал

15.12.2015

У столиці стартував фестиваль сучасної академічної музики Kyiv contemporary music days. Розпочав його концерт австрійського Kroiser Ensemble та українського оркестру Armonia Ludus. Триватиме музичне свято до 21 грудня, його події відбуватимуться у Києві та Львові у різних залах: від Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського до арт-кав’ярні «Хармс». Творці музичного фестивалю — уже згаданий австрійський ансамбль Kroiser Ensemble та наш «Мистецький арсенал».

Головна мета фестивалю — популяризувати сучасну академічну музику: і ту, яка вже стала світовою класикою (Дж. Шелсі, В. Лютославський, Т. Такеміцу, Т. Мюрай, Г. Уствольська), і водночас найновітнішу музику європейських та українських композиторів. Як розповів «УМ» директор фестивалю Альберт Саприкін, на одному з концертів Kroiser Ensemble виконає твори надіслані сучасними композиторами у відповідь на те, що ансамбль оголосив про набір партитур для проекту. На адресу Kroiser Ensemble надійшли аж 43 партитури з Німеччини, Нідерландів, Польші, США, України, Великобританії, Португалії, Іспанії, Росії, Норвегії, Молдови, Словаччини. До речі, склад музикантів ансамблю інтернаціональний: Альберт Саприкін з України грає на фортепіано, скрипаль Junya Макіно представляє Японію та Німеччину, гітарист Франциско Мораіс Франко — Португалію, а кларнетист Дарко Хорватик — Сербію та Австрію.

«Усі ми, з цього квартету, вчилися разом в австрійському місті Грац, — розповів 25-річний Альберт Саприкін. — Цей фестиваль виник тому, що ми хотіли зустрітися разом після того, як закінчили навчання і роз’їхалися. На нашу ідею провести не такий маштабний проект Call for Scores відгукнулися композитори з різних країн, чого ми й не очікували. Ми запропонували приїхати, пояснивши, що ні дорогу, нічого не зможемо їм оплатити. Так до нас приїхало п’ятеро композиторів». У результаті творці реалізують повноцінний великий музичний фестиваль. Він включає у себе дев’ять концертів, два майстер-класи, п’ять лекцій, творчі зустрічі та воркшопи. (Деякі з них, до речі, безкоштовні). Зокрема, у концертній залі Національної спілки композиторів України звучатиме камерна музика молодих європейських композиторів.