Корбан як дзеркало української Феміди

04.11.2015

Однією з підстав затримання соратника Ігоря Коломойського називалася спроба «створити своє правосуддя і нав’язати іншим свої правила гри». Втім, як показали подальші події, і самі правоохоронці не надто звикли зважати на букву закону. Принаймні спроба обрати для Геннадія Корбана запобіжний захід у Новозаводському суді Чернігова перетворилася на захопливе протистояння адвокатів головного «укропа» та служителів Феміди. Як сказав би Остап Бендер — «оцініть красу гри!».

Річ у тім, що вчора зранку спливали 72 години, протягом яких Корбана можна було утримувати під вартою без обрання запобіжного засобу. Тож завданням адвокатів було — максимально тягнути час. Для цього вони спочатку взялися перевіряти документи у представників обвинувачення, а тоді почергово добилися відводу трьох суддів. Цікаво, що у самих адвокатів документами ніхто навіть не поцікавився (хоча можна було припустити, що з цим у правників було все гаразд). «Ми вже тут три години, а ніхто навіть не перевірив, чи маємо ми право брати участь у цьому процесі», — зазначила один з адвокатів Оксана Томчук.

Після того як суд, очевидно, привів усі документи у відповідність до судового процесу, Корбан поскаржився на погіршення стану здоров’я і був доправлений до лікарні. Адвокати повідомили, що у їхнього підзахисного виявлено гіпертонічний криз. Однак СБУ теж вирішила, що суть справи не може залежати від процесуальних моментів, тому, незважаючи на те, що о 8.20 термін утримання Корбана сплив, його і не думали відпускати. Спочатку його з лікарні привезли під вартою знову до суду, а після цього, так само під вартою, посадили до мікроавтобуса і вивезли в невідомому напрямку. Адвокати та колеги затриманого, які чергували під будівлею суду, спробували перегородити дорогу авто, але марно. Пізніше стало відомо, що Корбана перевезли до Києва і помістили в СІЗО СБУ. «Слідчий Генеральної прокуратури ухвалив процесуальне рішення про його затримання і доручив СБУ доставити його в місце проведення слідчих дій», — підтвердила інформацію речниця СБУ Олена Гітлянська.

Очевидно, що найближчим часом Геннадія Корбана ніхто відпускати не збирається. Офіційні версії затримання СБУ та прокуратура вже озвучили. Неофіційні версії жваво обговорюються в кулуарах Верховної Ради. Одна з них — спроба натиснути на самого Ігоря Коломойського і змусити його погасити борги «Укрнафти» перед державним бюджетом на суму більше 10 млрд. гривень, оскільки вже більше 15 місяців компанія не сплачує податки. «На нього (Корбана. — Авт.) є матеріал, вибори він програв, а кількамісячні переговори з Бенєю не дають результату. Він усе одно не платить в бюджет», — цитує «Українська правда» слова одного з політиків, близьких до Порошенка. На те, що арешт Корбана готувався наперед, натякає і «Дзеркало тижня», зазначаючи, що це питання, як можливість отримати борги, обговорювалося 20 вересня на закритій зустрічі Порошенка, Яценюка, Ложкіна та голови РНБО Олександра Турчинова із співвласником групи «Приват» Геннадієм Боголюбовим, однак тоді арешт було відкладено.

Арешт Геннадія Корбана (не стільки сам факт, скільки час і спосіб) викликав величезний резонанс і в суспільстві, і в політикумі і змусив укотре говорити про політичні переслідування. «Ми категорично проти вибіркового правосуддя. Ті факти, на підставі яких сьогодні звинувачують Геннадія Корбана, були відомі і суспільству, і органам правопорядку давно. Діяльність, за яку необхідно було карати, залишилась непоміченою прокуратурою і безкарною в очах суспільства. Однак лише тепер, коли Геннадій Корбан став членом політичної партії, яка виступила з різкою критикою дій Президента, його минуле стало підставою для арешту», — йдеться в заяві партії «Самопоміч». За таких умов рейтинг і «УКРОПу», і самого Корбана може різко піти вгору. Ситуація зі «Свободою» — зайве тому підтвердження.