Витримають небо плечі

04.11.2015

Цими вихідними у Києві звучатимуть композиції у незвичайному жанрі «кардіовейв» — виступатиме одеський гурт Fleur, який утворився півтора десятка років тому. Три перші його офіційні студійні альбоми вийшли у Франції. Найближча за стилем музика до тієї, яка звучатиме, є у шотланської групи Cocteau Twins та австралійської Dead Can Dance.

«Кардіовейв» у перекладі означає «хвиля, яка йде від серця». І це цілком виправдано, адже ритми цієї музики проникають у найпотаємніші глибини внутрішнього світу людини, змушують її серце битися в такт та придумувати свою особисту мелодію. За роки існування Fleur подарував своїм прихильникам «Чарівництво», «Ейфорію», «Пробудження», «Штормове попередження» та інші альбоми з не менш романтичними назвами та душевними композиціями. Особливістю альбомів гурту є те, що всі вони мають парну кількість пісень. Вокалістки Ольга Пулатова та Олена Войнаровська самі пишуть пісні, в їх альбомах чергуються композиції на слова Ольги Пулатової та Олени Войнаровської. «Музика говорить мовою, зрозумілою всім, і це, на мій погляд, найбільш дієвий, сильний, універсальний засіб для передачі настрою, вираження почуттів, емоцій», — упевнена вокалістка й авторка пісень Олена Войнаровська.

До складу творчого колективу гурту, окрім вокалісток, які акомпонують на фортепіано та гітарі, входять Катерина Котельнікова, Олексій Полтавченко, Олексій Ткачевський, Олег Митрофанов та Андрій Басов. Вони додають музиці Fleur звучання синтезатора, бас-гітари, ударних та віолончелі.

Багато хто називає голоси виконавиць Fleur такими, що наділені гіпнотичним впливом, і говорить, що музика гурту — езотерична. Точно, вони образно-філософські: у пісні «Шовкопряд» йдеться про те, що кожен пряде свою тонку нитку життя і вона й стає тим внеском, який людина робить у цей світ; а у «Колисковій для Сонця» сильне світило втомилось і йому радять лягти у хмари відпочити... Є ще «Витримають небо легко мої плечі» — ці слова з пісні Fleur здатні рятувати у складних ситуаціях.