Книжковий фронт

11.09.2015
Книжковий фронт

Уперше відбувається Дитячий форум. (прес-служби Форуму видавців.)

Понад 50 тисяч відвідувачів цього року очікують найближчими днями у Львові. Учора там стартувала наймасштабніша книжкова подія. Президент Форуму видавців Олександра Коваль розповіла, що в програмі фестивалю заплановано аж 304 заходи у 70 локаціях у центрі міста. Серед учасників — 350 авторів із 22 країн світу, 170 видавців, 70 книгорозповсюджувачів, 380 акредитованих журналістів українських та іноземних ЗМІ.

Програмний директор форуму Григорій Семенчук нагадав, що профільна тема цьогоріч — «Культура VS Пропаганда». «У нас буде дуже багато заходів якраз на цю тему. Говоритимуть про це як українські, так й іноземні автори. Будуть дискусії, «круглі столи», обговорення. Дуже важлива річ, яку ми цього року робимо в межах Форуму, — це розмова про цінності. Нині ми чуємо надзвичайно багато дискусій про те, хто такі українці, що для них важливо і як вони самоідентифікуються. Думаю, нам удасться бодай активізувати дискусію в цьому напрямі, бо спікери в нас потужні», — поділився Григорій Семенчук.

Уперше в рамках Форуму видавців пройде Дитячий форум. Координаторка програми Софія Рябчук зазначила, що його програма складається із 400 заходів, які пов’язані не лише із літературою та книжками, а й мистецтвом, музикою, наукою, театром, екологією, мандрами. «У нас також будуть зустрічі з психологами, де батьки зможуть дізнатися, як, до прикладу, краще підготувати дитину до садочка, як опанувати тайм-менеджмент свого вільного часу чи як казка може допомогти у вирішенні проблем із дітьми», — деталізувала вона.

Офіційно відкривали Форум видавців у середу увечері у заповненій Львівській обласній філармонії єпископ УГКЦ у Франції, країнах Бенілюксу та Швейцарії Борис Ґудзяк, британський нейрохірург світового рівня Генрі Марш, україністка та професор НаУКМА в Польщі Олександра Гнатюк та президент Форуму видавців Олександра Коваль. «Кожне людське серце прагне радості та миру. За кожним столиком в кав’ярні звучить запитання: де знаходити мир? Як до нього йти? Форум — велике діло миру, — сказав отець Борис Ґудзяк. — Читання книги і молитва — найкращі способи, щоб призупинити шалені темпи нашого життя і призупинити темпи поганої інформації, яка нас отруює і від якої ми залежні».

«Боротьба Форуму — це війна за українську книжку. Але з ким ми воюємо? Адже у війни завжди є дві сторони. У нашому випадку — це війна з байдужістю та зачерствінням душі», — впевнена президент Форуму Олександра Коваль.

На сцені філармонії виступили академічний молодіжний симфонічний оркестр INSO-Lviv, який переміг на «Битві оркестрів» в Одесі, солістка римського і мадридського оперних театрів Софія Соловій, скрипаль-віртуоз Олександр Божик.

Триватиме Форум видавців у Львові до 13 вересня.