Без постійного місця проживання

05.08.2015

Мультидисциплінарний міжнародний фестиваль сучасного мистецтва «Гогольfest» цьогоріч має пройти увосьме з 17 до 27 вересня у Києві. За час свого існування захід кілька разів змінював локації, серед яких — «Мистецький арсенал», кіностудія імені Олександра Довженка та арт-кластер «Видубичі».

У цьому році оргкомітет фестивалю мав намір повернути фестиваль на територію кіностудії імені Олександра Довженка. Тут дирекція «Гогольfest» планувала створити хаб, в якому готувалися б нові керівні кадри для роботи в галузі культури і який би діяв на постійній основі на цій локації.

Місце анонсували як найзручніше нині для проведення заходу. «Друзі, ми довго чекали і зараз раді повідомити, що цього року «Гогольfest» відбудеться з 17 по 27 вересня. Локація — нова, але вже така знайома: Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка», — повідомили наприкінці липня організатори фестивалю на офіційній сторінці у «Фейсбуці», проте вже у перший день серпня з’явилася новина про екстрену зміну локації.

За словами Влада Троїцького, у зв’язку з неконструктивною позицією директора кіностудії Олеся Янчука і висунутими ним неприйнятними умовами оренди фестивалю довелося шукати нову локацію. Директор «Гогольfest» Максим Демський розповів, що керівництво кіностудії негативно було налаштоване із самого початку. «Ще у 2010 році фестиваль пройшов жахливо, все було дуже погано, і ми у них усе зіпсували», — пояснив він позицію кіностудії. Боротьба за кожну локацію з горами сміття й у жахливому стані обернулася для організаторів «Гогольfest» кошторисом від кіностудії у величезну суму. Наприклад, склад iз 300 тоннами токсичного сміття (за вивезення якого теж потрібно заплатити круглу суму) організаторам фесту пропонували орендувати за 300 тисяч гривень, потім знизили цифру до 80 тисяч. Два місяці перемовин закінчилися тим, що договір iз кіностудією так і не вдалося підписати. На жаль, «УМ» не вдалося поспілкуватися з директором кіностудії Олесем Янчуком щодо ситуації, що склалася.

Новою локацією проведення мультидисциплінарного міжнародного фестивалю сучасного мистецтва «Гогольfest» стане Національний комплекс «Експоцентр України» (ВДНГ). «На ВДНГ місяця півтора тому змінилася дирекція, нові хлопці ще тоді пропонували нам провести «Гогольfest» у них, — розповів Cultprostir Влад Троїцький. — І культурний хаб вони теж запропонували створювати на їхнiй базі. ВДНГ — чудове місце, але в той момент у нас уже була прив’язка до Довженка, та й у плані перспективи для хаба кіностудія більш комфортна. Утім у ВДНГ теж є своя принадність. У нас зараз буде експірієнс входження з сучасним мистецтвом у всій його різноманітності в цей простір, входження в цей новий діалог. Це цікавий художній виклик, і ми його прийняли».

Новий виклик для «Гогольfest» фактично став викликом для боротьби нового, сучасного, актуального і цікавого мистецтва, яке уже давно відоме за межами України, з тим заідеологізованим, бюрократичним і старим, що тоне у горах сміття. В цій боротьбі, звісно, виживе лише те, що прагне до змін, комунікації та усвідомлення креативного сектору, як життєво необхідного елементу розвитку суспільства та держави.