Нові принади старої Пальміри

29.07.2015
Нові принади старої Пальміри

На згадку про море і Одесу.

Середина літа, курортний сезон у розпалі. Перетнувши літній екватор, одесити почали потроху підбивати підсумки. Зазначають — цей сезон може стати для них «золотим».
В Одесі серйозно «палить» уже третій тиждень поспіль. Температура повітря вдень не опускається нижче 25 градусів за Цельсієм, а в часи найвищої сонячної активності сягає тропічних 36 градусів. Підводить хіба що вода. Минулого тижня до пляжів міста підійшли холодні течії, тож температура води не підіймалася вище 23 градусів і після гарячих сонячних ванн море видавалося крижаним. Однак примхи природи не зупиняють спраглих до морського відпочинку. Експерти підрахували, якщо так піде і надалі, у місті відпочине півтора мільйона людей, стільки ж було лише в докризовому 2013-му.

ДорогА дорОга

Проблема починається з моменту купівлі квитків. Дістатися до Одеси, якщо про квитки не подбати завчасно, майже неможливо. Квиткiв на звичайні поїзди немає на місяць уперед. Проте з Києва можна приїхати на «Інтерсіті+», але ціна коливається від 300 до 600 грн. Вільно можна доїхати автобусами. Авіаперельоти, попри клопотання «губернатора», для українців поки залишаються недоступними — від 1200 грн. доведеться віддати за переліт зі столиці, якщо квитки купувати за кілька днів до вильоту.

Для екстремалів, які замість комфорту надають перевагу гострим відчуттям, є варіант абсолютно безкоштовного проїзду — автостопом. Наталя та Валерій добиралися до моря саме таким чином. На дорогу вони витратили одинадцять годин. Втім ні про що не шкодують і назад до Києва планують повертатися так само.

«Ми змінили п’ять автомобілів, обгоріли під палючим сонцем на трасі, і часом здавалося, що ми не доїдемо до місця призначення, але з останнім водієм нам пощастило — довіз нас саме туди, куди ми просили, під самий поріг», — розповіла «УМ» Наталія.

Чому Одеса?

Головний козир, який цього літа отримали на руки одесити, — закритий Крим. Українці із середнім заробітком, крім традиційних Туреччини та Єгипту, зупинили свій вибір на Південній Пальмірі. Експерти зазначають, що в 2010—2013 роках українці витрачали щороку за кордоном до шести мільярдів доларів. Тепер вони приїжджатимуть в Одесу, хоча до цього п’ять-шість років в Україні взагалі не відпочивали.

43-річна Олена Сиволап до цього кілька років поспіль їздила з чоловіком і донькою до Туреччини на популярний курорт Мармарис. «Там дуже гарно, хороші готелі і якісний сервіс. Але цього року вирішили, що бюджет не витримає. За родинну поїздку до п’ятизіркового готелю потрібно викласти мінімум 22 тисячі гривень, і це ще економваріант. Чотиризірковий — до 18 тисяч. Ціни в Одесі чи в Затоці більш демократичні і можна обрати цілком пристойний готель», — говорить жінка.

Пропозиції по житлу в Одесі, направду, різного сорту — від зовсім бюджетного до елітного. Для прикладу, за сім ночей для двох дорослих у санаторії — відлунні радянського періоду — «Одескабель» просять 2300 грн. А за той же час у спа-готелі в елітному районі доведеться викласти до 18 тисяч грн. Сервіс — згідно з купленими квитками. Якщо у другому випадку вам запропонують повний комплект послуг включно із басейном та косметичними процедурами, то у першому варто розраховувати лише на сприятливу для пляжного відпочинку погоду, а номери розглядати як вимушене місце короткого перепочинку між купаннями.

Більш дешевий молодіжний варіант — хостели. Цього року вони особливо популярні. Ціна коливається від 90 до 150 грн. за ніч. За ці гроші можна отримати чисте ліжко, індивідуальну шафку для речей і, що особливо цінне для молоді, — безкоштовний Wi-Fi. Спільні душ, туалет і кухня додаються.

«Наповнюваність майже 90 відсотків. З початку літа було трохи менше. А зараз, особливо у дні кінофестивалю, ми були заповнені вщерть. Попит стабільний. Люди різні приїздять — з Києва, Полтави, Львова, поляки і багато білорусів, є і росіяни», — розповів «УМ» Артем Лисенко, адміністратор одного з хостелів у центрі міста.

Бажання остаточно зекономити на житлі викликає у туристів непереборний потяг до природи. Зелені зони, які відділяють міські пляжі «Лузанівки» від міського шосе, зараз більше схожі на трейлерні та наметові містечка. Найпопулярніші курорти області також переповнені. Знайти місце на туристичних базах у Затоці зараз неможливо. Всі номери і будиночки викуплені заздалегідь і на місяць наперед. Утiм там є необмежений ресурс для «дикого» відпочинку.

Золоті піски і не тільки

Михайло Саакашвілі ще при вступі на посаду амбітно заявляв про наміри перетворити Одесу на туристичну Мекку. Почав iз того, що оголосив приватні пляжі — поза законом, мовляв, усе — для народу.

«Більшість уже відкрита, залишилось лише кілька бетонних стін «важливих одеситів», які, мабуть, вважають, що вони над законом і можуть перекривати мільйонам людей доступ на пляж і до моря. Очевидно, вони вважають, що якщо стіна товста, її не чіпатимуть», — таке повідомлення від «губернатора» з’явилося на його офіційній сторінці у «Фейсбуцi».

Утім одесити поки не помітили особливих змін у пляжних справах, адже більшість приватних зон — за межею міста або в таких районах, куди прості смертні апріорі не звикли заходити. Тож нові вигоди оцінити ще не встигли, більше нарікають на платні приватні пляжі, що належать ресторанним і готельним комплексам уздовж Траси здоров’я та Аркадії.

Міські пляжі Одеси не можна назвати переповненими. Все залежить від популярності місця. Якщо на старому-доброму «Ланжероні» яблуку ніде впасти, то за кілька сотень метрів досить вільно. На думку директора Центру туризму «Південна ліга» Фазіля Аскерова, це лише демонструє, що Одеса, крім пляжів, має інші принади.

«Щотижня я ходжу вранці на Привоз, де і за говіркою, і за одягом визначаю людей приїжджих, туристів. Ще один індикатор — черга до пам’ятника «Стілець» на Дерибасівській. Зараз там стоять по 60-80 чоловік. Дійсно, на пляжах людей менше, ніж 10 років тому. Але зараз великий розвиток отримали пляжі в області. Там з’явився якісний номерний фонд, і, щоб покупатися та позасмагати, люди їдуть туди. В Одесі їх приваблює культурний відпочинок, клуби, ресторани і шопінг», — розповів експерт на прес-конференції, присвяченій курортному сезону 2015.

Направду, культурних заходів у місті зараз чимало. Одеса потроху перетворюється на столицю фестивалів, демонструючи тенденцію до культурної децентралізації. 18 липня закінчився Міжнародний кінофестиваль, останній тиждень серпня порадує музичним «Джаз-Коктебелем», у жовтні відкриється перший Міжнародний літературний фестиваль, на який приїдуть відомі автори більш ніж із дванадцяти країн. І це якщо не говорити про більш дрібні заходи, як-от фестиваль кращих балетних спектаклів, «Корнійчуковський» фест для дітей, кулінарний — «Таки да, смачно!» та міжнародний арт-фестиваль «Провінція біля моря».

Сезон не закінчиться влітку, а триватиме до початку холодів, за словами пана Аскерова, люди вже бронюють номери на вересень-жовтень, особливо популярним стало проведення у місті бізнес-семінарів і форумів.

Наразі одесити задоволені тим, що мають, чекають лише на європейських туристів, але чудово розуміють, що приїжджати сюди почнуть лише тоді, коли в місті не буде вибухів й уряди західних країн перестануть відмовляти від поїздок своїх громадян, попереджаючи про терористичну загрозу в Україні.