Льодові тарілки

17.06.2015
Льодові тарілки

Дмитро Борисов.

Зустрічі з цікавими людьми на Арт-пікніку Слави Фролової в Києві уже не перший рік — цікаві й пізнавальні. Не виняток і нещодавня бесіда з успішним ресторатором Дмитром Борисовим. Креативний власник кількох ресторанів, який певний час був навіть ведучим кулінарної телепрограми, поділився правилами ведення ресторанного бізнесу і дав поради для тих, хто мріє мати свій ресторанчик або кафе.

 

Тим часом «УМ» розпитала успішного ресторатора, чим він радить харчуватися у спекотні дні. Що готувати? Через літню спеку людина втрачає багато сил та енергії, особливого бажання їсти регулярно за розкладом теж не виникає. Тому вживаємо багато холодних напоїв, притупляючи свій голод, але так і не отримуємо потрібних нам речовин. В принципі, це логічно, хто у таку спеку захоче гарячого супчику чи свіжозвареної тепленької картопельки?! Далеко не всі. Та й їсти ці страви холодними якось не дуже і хочеться, адже, напевно, все це в охолодженому вигляді смакує не всім.

Одним із доречних варіантів харчування влітку є холодний український борщ. І не потрібно готувати його за якимись специфічними рецептами. Готуйте як завжди. Бажано з молодих овочів: буряка, моркви і картопельки. За власним смаком додавайте кефір чи сметану.

Важливо і красиво подавати. Літній варіант борщу можна подавати не тільки холодним, а й у мисці, зробленій iз льоду, яку в домашніх умовах не так складно виготовити. Для цього вам знадобиться охолоджена кип’ячена вода та дві металеві або пластикові миски. Одна — потрібного та зручного для вас розміру, а інша — на 2-3 сантиметри менша в діаметрі. Миску, яка більшого розміру, наполовину залийте водою та покладіть у неї меншу ємність. Цю конструкцію відправте, бажано на ніч, у морозильну камеру. Перед подачею дістаньте з морозилки свої мисочки, трохи потримайте в теплі та приберіть верхню тарілку і нижню. До речі, перед заморозкою можна покласти у воду дрібні квіти або трави, тоді ваша льодяна миска вийде з красивими візерунками. Якщо не хочете морочитися, можете знайти такий посуд для роздачі в одному з ресторанів Дмитра Борисова, який спеціалізується на українській народній кухні.

Можна зробити досить екзотичний полуничний суп. У вас піде мінімум часу на його приготування, до того ж це дуже корисно та смачно. Не слід забувати і про те, що полуниця — це сезонна страва, а отже, часу насолоджуватися цією ягідкою у нас не так уже і багато.

Отже, для приготування холодного полуничного супу вам знадобиться полуниця у тій кількості, у якій вам її буде достатньо, вершки, цукор та морозиво за смаком. Полуницю слід перетерти або змішати блендером до стану ріденької каші, додати трохи вершків і цукру так, щоб було приємно на смак, а не кисло. Виливаєте готовий супчик-десерт у десертну креманку, яка вам найбільше імпонує, додаєте зверху кульку морозива — і смакуєте із задоволенням.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>