Музейний час

20.05.2015
Музейний час

Охочих прогулятись із Яриною Цимбал вулицями футуристичного Києва виявилося більше, ніж очікували музейники. (автора.)

День музеїв привернув увагу багатьох відвідувачів, а музейники організували безліч кінопоказів, майстер-класів, квестів та читань. Аудиторія, за спостереженнями працівників, була різноманітною, але задоволені були всі.

Національний музей історії України (Київ)

Начальник відділу реклами і виставок Олеся Мороз розповіла, що ключовою подією у НМІУ стала «Ніч у музеї» на минулих вихідних, а також спецпроект, завдяки якому відвідувачі разом iз польськими музейниками монтували виставку. Родзинкою свята стала екскурсія зі свічками. Окрім того, пані Олеся радіє, що відбулося безліч майстер-класів, а до музею заглядали компанії молодих людей віком 25-30 років. У суботу одна з локацій до Дня вуличної музики була саме під стінами їхнього закладу, тому навідувались і до музею. До Дня депортації кримських татар, що збігся з музейним святом, відкрилась виставка, що тривате до 30 червня, під назвою «Альбом пам’яті»

Музей-квартира Павла Тичини (Київ)

«У нашому музеї пройшла ніч під назвою «Рентген доби», метою якої стало поєднати Тичину і сучасність», — зауважила у розмові з «УМ» начальник відділу зв’язків із громадськістю Музею Тичини Юлія Коваленко.

У рамках цього проекту відбулася перша презентація книги поета Зази Пауалішвілі «Реґіна Ольсен», а вірші звучали під акомпанемент Христини Халімонової. Протягом ночі лунала музика, демонстувались фільми, а вранці відвідувачі разом із музейниками зустріли схід сонця на даху. За словами пані Юлії, основною аудиторією свята стала молодь 30-35 років.

Музей-заповідник Михайла Коцюбинського (Чернігів)

Заступник директора Наталія Коцюбинська поділилася з «УМ», що всі заходи у музеї провели на минулих вихідних. «Уже вдруге нам вдалося реалізувати проект «Мистецький простір — територія для душі», — ділиться пані Наталія. Тут вирували ігри, конкурси, майстер-класи з 11:00 до 23:00. В основному серед відвідувачів — люди з Чернігова, проте були й групи з Ніжина. Серед них найбільше було, за словами Наталії Коцюбинської, родин iз дітьми, чому посприяла цікава програма і для малечі, і для дорослих. Заходи йшли паралельно, тому коли діти, до прикладу, малювали на асфальті, то дорослі слухали концерт, і навпаки, коли малеча дивилася виставу, то були майстер-класи для батьків. «Увечері до музейного свята долучились студенти та молодь, тому й формат заходів був запланований саме для такої аудиторії», — додала пані Наталія.

Літературно-меморіальний музей-квартира Миколи Бажана (Київ)

Літературознавець Ярина Цимбал ініціювала й провела екскурсію «Київ футуристичний», яка стартувала від музею Бажана. Пройшовши вулицями Богдана Хмельницького, Володимирською, Прорізною, учасники почули багато нових імен представників українського футуризму, ознайомилися з фото та часописами Києва 20-х років минулого століття, дізналися адреси, де вирувало богемне життя того часу. Екскурсія мала неабиякий успіх у киян, тому замість однієї групи музейники набрали ще й додаткову. Ярина Цимбал поділилася, що найближчим часом планує ще кілька нових проектів, пов’язаних з українським авангардом.

Національний історико-культурний заповідник «Чигирин» (Чигирин)

«В Україні вже стало доброю традицією в цей день відкривати двері музейних установ для вільного відвідування. Тож цього дня працівники заповідника підготували для своїх відвідувачів цілу низку цікавих  заходів», — наголошує молодший науковий співробітник Олена Трощинська. За її словами, до Дня музеїв у їхньому закладі діти взяли участь у квесті «Таємниці Золотої гори» та традиційних українських іграх і забавах. На території історико-архітектурного комплексу «Резиденція Богдана Хмельницького» відбулися майстер-класи з декоративного розпису, лозоплетіння, соломоплетіння, солоного тіста, ляльки-мотанки. Протягом дня бажаючі стали учасниками екскурсії-гри по музею Б. Хмельницького, музею археології «Читаємо, шукаємо, пізнаємо» та гри «Ерудит», що передбачала розгадування кросвордів за експозицією. Увечері відбулася театралізована екскурсія «Чи знайшла в Чигирині своє щастя молдавська князівна?».