Чотирилапі біженці

22.04.2015
Чотирилапі біженці

Інтеграція до ЄС відбувається і завдяки тваринам.

Жертвами війни стають не лише люди. Представники Херсонської міської організації захисту тварин «Шанс», які побували в зоні бойових дій, вивезли звідти 36 контужених домашніх улюбленців. «У ході «рятувальної операції», яку довелося проводити в умовах нічної перестрілки, нам вдалося евакуювати 26 котів і 10 собак. Вагітних, а також поранених та контужених тварин ми врятували від вірної загибелі в підвалах зруйнованих вибухами будинків. А одна з вагітних кішок — Маруся вирішила зробити нам сюрприз, народивши в дорозі одразу чотирьох кошенят! Усі тварини поводилися дуже стійко і спокійно перенесли всі труднощі виснажливої дороги із зони АТО до Херсона», — розповіла лідер організації Ангеліна Рибченко.

За її словами, рятувальна операція тривала майже три дні, разом з дорогою. До Херсона добралися о четвертій ранку. Зголоднілих та змучених тварин розмістили на території тимчасового притулку, погодували, закутали, відігріли за допомогою саморобних «буржуйок». Серед тварин виявилося багато контужених, тимчасово оглухлих від звуку вибухів. «Та й в усьому іншому тварини поводяться так само, як і поранені люди. Їм була в першу чергу потрібна допомога ветеринарів», — зазначили рятівники. Не гаючи часу, волонтери розмістили фотографії «біженців» у соціальних мережах з пропозицією прихистити «біженців». «До слова сказати, ми раді, що часто українські кішки і собаки їдуть на «усиновлення» до Європи! Найбільш охоче їх забирають жителі Німеччини та Франції. За три місяці тільки з Херсона до Європи «виїхало» 13 собак», — хвалиться Ангеліна..

На даний момент в організації «Шанс» під опікою перебуває більше 400 тварин, якими опікуються лише два волонтери. У кожного чотирилапого — своя доля. «Коли ми домовлялися про кількість собак, яких збиралися вивезти з села Піски, то дізналися історію життя песика на прізвисько Сніжок, — розповідає Ангеліна. — Його господарі загинули під час обстрілу, тому песика прихистили українські військові. Його фотографії вже тоді з’явилися у соцмережах, і для нього швидко знайшлися потенційні господарі, але от тільки ніхто не міг його вивезти з зони АТО. Ми без роздумів вирішили, що заберемо абсолютно всіх тварин, вивезених з-під обстрілу. А на днях Сніжок уже поїхав до Харкова на зустріч із новою родиною! Ми дуже сподіваємося, що й іншим нашим підопічним пощастить не менше».

Пощастило і Чернишу, хоча волонтери, які його знайшли, навіть припустити не могли, що пес виживе — його знайшли в траві зі знятою шкірою, всього в крові. Після операції, тривалого курсу лікування та реабілітації Чернишу посміхнулася фортуна: його забрали до Європи люди, зворушені цією історією. І ось уже близько року Черниш із Херсона — повноцінний житель Німеччини. Тепер його звуть Горький, на честь письменника Максима Горького. Нова європейська сім’я дуже любить свого вихованця: пес регулярно відвідує кінолога і тепер зі звичайної херсонської дворняжки перетворився на справжнього європейського дворянина.

Іншим разом Ангеліна сфотографувала на Херсонському залізничному вокзалі покинуте цуценятко і виставила його в соціальних мережах. І через два тижні для Дусі знайшовся господар у Франції, який особисто приїхав, щоб забрати песика. До речі, вивезти тварину за кордон не так просто: попередньо треба зробити чипування, стерилізацію та всі щеплення.

За словами Ангеліни Рибак, за три роки роботи активістам Херсонської організації «Шанс» вдалося врятувати більше двох iз половиною тисяч собак і кішок від загибелі на вулиці! Такої ж долі вони бажають врятованим чотирилапим біженцям з Донбасу. А тому просять частіше зазирати на їхню сторінку в мережі «Фейсбук» і допомагати, хто чим може.

Знайти та підтримати організацію «Допомога бездомним тваринам Шанс-Херсон» можна в iнтернеті в соціальній мережі «Фейсбук». Телефон для зв’язку з Ангеліною Рибченко: 066-646-30-30. Матеріальну допомогу для чотирилапих жертв війни можна надiслати на карту Приватбанку: 4405885829676631