Тваринні війни

22.04.2015
Тваринні війни

Внаслідок зумисного підпалу в одному з притулків загинула більшість тварин.

Днями Україну, а за нею й Європу, сколихнула звістка про загибель у пожежі сімдесяти собак — мешканців притулку для тварин Rifugio, що у селі Лісовичі Вишгородського району на Київщині. Притулок був організований італійською родиною, яка більше року опікувалася ним, а паралельно запустила програму із влаштування українських безпритульних тварин в Італії. На момент пожежі там утримувалося більше сотні тварин, за якими доглядали двоє дівчат-волонтерів. Коли спалахнув вогонь, вони кинулися відкривати вольєри, однак пожежа поширилася надто швидко. В результаті вижила третина песиків, решта — згоріли живцем.

Господарі притулку підозрюють підпал. І, схоже, небезпідставно. «Усе миттєво зайнялося. Дівчата кажуть, що бачили двох людей, які відбігали від території притулку. Ми не раз отримували погрози з боку місцевого населення, що нас спалять разом із тваринами. Ми не на території села. Притулок розташований десь за 800 метрiв від села. Але люди з самого початку не були раді нашому сусідству», — розповідала журналістам одна із власниць притулку Влада Шалутко. Міліція за фактом загорання відкрила кримінальне провадження, розібратися з паліями пообіцяв особисто у «Фейсбуці» міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, та й самі зоозахисники звернулися до міністра з відкритим листом. «ФБР нещодавно віднесло злочини, що кояться проти тварин, до особливо тяжких. Закликаємо Вас провести неупереджене, прозоре та ефективне розслідування підпалу притулку в селі Лісовичі. Просимо Вас докласти максимальних зусиль також для блокування iнтернет-ресурсів, за допомогою яких пропагується насильство проти тварин на території України. Ми наполягаємо на притягненні до кримінальної відповідальності так званих лідерів шкуродерів-«догхантерів», які відкрито діють в Україні», — йдеться у ньому.

Утім за кілька днів ажіотаж навколо пожежі дещо вщух, а проблема залишилася. І, схоже, у її вирішенні ніхто, крім самих зоозахисників, не зацікавлений. «Міліція заплющує очі на факти масових отруєнь собак та навіть відмовляється порушувати відповідні справи, у багатьох випадках не виїжджає на місця злочину, не надає направлення на експертизи», — поскаржилася у соцмережах депутат Київради Олена Єскіна. Чергова хвиля отруєнь була нещодавно зафіксована на Борщагівці, однак міліція вкотре все списала на невідомих «догхантерів».

Варто зазначити, що минулого року Київрада затвердила чергову міську програму контролю за утриманням тварин і регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами. Програма розрахована на 2012—2016 роки, на її здійснення влада виділила понад сто мільйонів гривень. Однак на ситуацію з безпритульними тваринами, схоже, це жодним чином не впливає. Підтвердженням цього стала і ситуація з Бородянським притулком, який належить київському комунальному підприємству «Притулок для тварин». У січні цього року зоозахисники ледве врятували від голодної смерті тварин, яких там утримували. «Собаки у незадовільному стані, виснажені. Виглядає все так, що псів не годують у належному обсязi», — описувала тоді ситуацію голова громадської зоозахисної організації «За життя» Яна Ренк, зазначаючи при цьому, що міська влада виділяє чималі кошти на утримання тварин у притулку, однак більшість коштів витрачається не на тварин, а на зарплати працівникам. «Вважаю роботу притулку незадовільною, це як догляд за собаками, так і стан бази. Я розумію, що притулок віддалений від міста, що його фінансовий стан незадовільний. Але можливості зібратись і навести тут лад наявні! Це не потребує додаткового фінансування», — визнав мер міста Віталій Кличко і пообіцяв реорганізувати службу допомоги безпритульним тваринам і саме підприємство «Притулок для тварин», замінивши в ньому директора і механізми фінансування установи.

Дехто з експертів, які не перший рік стикаються з проблемою безпритульних тварин в Україні, вважають, що «вирішення» цього питання давно перетворилося на прибутковий бізнес, адже щорічно на програми зі зменшення їх кількості виділяються мільйони гривень по всій Україні. На думку захисників тварин, чиновники свідомо залякують людей «собаками-монстрами», перебільшуючи небезпеку. «Гроші, які виділяються на програми стерилізації, чиновники беруть собі, продовжуючи натомість час від часу розкидати в місцях скупчення безпритульних собак отруєну їжу або проводячи «профілактичні» відстріли. Але вони теж не зацікавлені у вирішенні цієї проблеми, бо тоді зменшиться фінансування. У мене була інформація, що деякі комунальні служби здійснювали відлов вагітних сук і перевозили їх у місця, де популяція безпритульних собак зменшувалася», — розповіла «УМ» президент товариства захисту тварин «SOS» Тамара Тарнавська.

Водночас, за даними Всесвітньої організації захисту тварин, Україна нині входить у п’ятірку країн iз найгіршою ситуацією з безпритульними тваринами разом з Албанією, Азербайджаном, Білоруссю і Вірменією. За даними Київської міської держадміністрації, лише у Києві просто неба живуть понад 5 тисяч тварин. І доки вирішення цього питання залишатиметься бізнесом, чекати від держави на покращення не випадає. А волонтери роблять лише те, що можуть. І їхня особиста війна і з «догхантерами», і з державою триває.