І букви люблять «УХО»

21.04.2015
І букви люблять «УХО»

На «Книжковому арсеналі» New Era Orchestra надихатиме книголюбів і навпаки.

Чоловіки люблять очима, жінки — вухами, а «Книжковий арсенал» — музичну агенцію «УХО» сімейного підряду Олександри Андрусик та Євгена Шимальського. Три роки тому книжковий ярмарок уперше поєднався з фестивалем нової музики і почав формувати навколо себе середовище любителів букв і високих нот. Після перших концертів, організованих «УХОм», стало очевидним, що жоден їхній проект не можна пропускати повз вуха.

З пам’яті досі не стирається шестигодинний марафон французького піаніста Ніколя Горвата, який виконав усі фортепіанні твори знаменитого американського композитора-мінімаліста Філіпа Гласса в рамках «Книжкового арсеналу 2013». Здавалося б, як можна витримати шість годин поспіль нової академічної та імпровізованої музики у холодному приміщенні без чаю, перешіптувань із сусідом і, вибачте на слові, походу у вбиральню. Але, якщо музиканта запросило «УХО», це означає, що слухач впіймається як риба на гачок і буде за це тільки вдячний. І так відбувалося на понад 50 концертах у різних і досить непередбачуваних місцях Києва — від басейну до планетарію, які за три останні роки провело молоде музичне агентство.

Цього разу Саша Андрусик та Женя Шимальський відмовилися від фестивалю нової музики на «Книжковому арсеналі». Слід відмітити, що концертів після численних презентацій і зустрічей iз письменниками ніхто не відміняв. Єдина різниця, їх буде не десять, а всього два, проте які! Та й не потрібно купувати окремий квиток на них, як раніше.

У четвер «УХО» знову запропонує музику Філіпа Гласса, проте цього разу не фортепіанну, а другий скрипковий концерт American Four Seasons. «Американські чотири пори року» уже грали Лондонський філармонійний оркестр, Торонтівський, камерний оркестр Кремерата Балтика. «Прийшов час New Era Orchestra спробувати сили», — організатори анонсують українську прем’єру Гласса. Арт-директор і диригент унікального камерного оркестру з Києва New Era Orchestra Тетяна Калініченко до реверансу Вівальді додала твори в західному класичному стилі найвидатнішого сучасного японського композитора Такаші Йошімацу, присвячені Beatles, Pink Floyd і Emerson. 

Другий концерт від «УХА» теж зроблений в Україні, хоча і має прив’язку до Америки. Наприкінці минулого року в Києві з’явився унікальний колектив — «Український імпровізований оркестр». Він себе позиціонує як живий організм, який грає не із заготовленого репертуару, а народжує його спонтанно на сцені. Спеціально для «Книжкового арсеналу» музиканти зіграють концерт на вісімдесятьох інструментах. Про їхній виступ відомо два факти — диригентом буде Дмитро Радзецький, виконавець року, джазу, експериментальної та електронної музики, винахідник десятиструнної так званої Радз-гітари, та те, що музиканти імпровізуватимуть на честь залюбленого в Індію дивакуватого американського композитора Террі Райлі, який 24 червня відсвяткує своє 80-річчя.