Як розвалиться Росія

25.02.2015
Як розвалиться Росія

Федірко зобразив кольорового Путіна на ланцюгу з посинілою від стрілянини у бік України рукою.

Федірко не багато говорить. Та коли вже мовою мистецтва як скаже, то зав’яже. Свого часу він пророкував програш Тимошенко, що її влада розсиплеться, як гіпсові «черевички та туфельки» від Луї Віттон. Сьогодні епатажний художник висловив свої рефлексії щодо україно-російської війни. Відтепер Федірко щовечора виходить у центр Чернівців, сідає з дерев’яною інсталяцією на шиї — «Вова.Ru» та «Петро.Ua» на власний стілець під книгарнею «Букініст» на вулиці Головній і розповідає перехожим, що буде з Україною та Росією найближчим часом.

На фасаді книгарні художник не перший рік розміщує свої провокативні міні-пам’ятники, називає їх проектом «Нон-культ №27». Нещодавно з Федіркового куточка вкрали гіпсове погруддя письменнику Юрку Андруховичу, яке митець виліпив у формі типової людини-неандертальця. Художник каже, що до нього дійшли слухи, наче бюст Андруховичу зараз стоїть у СБУ в Донецьку і сепаратисти моляться на нього як на федераліста. Щоб святе місце біля «Букініста» не залишалося порожнім, Федірко вирішив увіковічити двох «реальних пацанів» та показати розбіжності в євразійському та європейському світоглядах. Він змайстрував гойдалку з президентами Росії та України. При тому Володимир Путін утричі більший за Петра Порошенка. Як пояснив митець, це через те, що Росія за площею втричі більша від України. До слова, фігури президентів — яскравий приклад супрематизму. Так, «Петро.Ua» зображений як квадрат Малевича, тільки блакитний у жовтому обрамленні, що стоїть на мольберті. «Вова.Ru» постав у образі червоного ведмедя з жовтою балалайкою-автоматом, у голубих штанях, iз фіолетовою рукою та в білій кепці.

«Щодня я сиджу з пам’ятником на шиї одну годину. За цей час навколо мене збирається маса народу. В більшості є лише два питання: чому у Путіна нема колорадської стрічки і чого він такий кольоровий. Пояснюю, що стрічку з’їв косолапий мішка, подумав, що це мед. А різні кольори скульптури «Вова.Ru» — це не що інше, як карта майбутньої Росії. Вона розвалиться. Путін втомився стріляти, у нього аж рука від цього посиніла. Скульптуру зобразив з нашийником і на ланцюзі. Ведмедя треба тримати на прив’язі, як собаку. А Путін, на біду всьому світу, зірвався з ланцюга. Та це ненадовго», — пояснив «УМ» Федірко.

За задумом, пам’ятник Вові і Петру мав бути встановлений на фасаді «Букініста», поруч з Тимошенко та Яценюком. Однак коли директорка книгарні Марина Лібанова дізналася, що Федірко зобразив Путіна, почала писати листи в мерію, прокуратуру, охорону пам’ятників Чернівців і закликати владу, щоб заборонили митцю цей проект. Зараз вона виїхала у Москву, а Федірко продовжує щовечора сидіти з пам’ятником під «Букіністом» і доводити, що мистецтво нереально перемогти, як і зупинити життя. Навіть якщо воно про крах Путіна і вічного як Малевич Петра.