Друзі по нещастю

03.02.2015
Друзі по нещастю

Кожен із нас має руки добра. Все більше українців переживають неймовірне відчуття, коли усвідомлюють, що дійсно допомогли комусь.

«Ти щось за це отримуєш? Ні? Дивна ти якась». Саме такі слова чула Таміла Ташева — спiворганізатор і координатор товариства «Крим SOS», коли вони тільки починали допомагати жителям Криму, а згодом переселенцям, які виїжджали на материкову частину України. Зараз про «Крим SOS» — виконавчий партнер УВКБ ООН (Управління Верховного комісара ООН у справах біженців) — в Україні знають практично всі: вони надають правову, гуманітарну допомогу, сприяють вирішенню проблем із житлом та роботою, організовують тренінги для волонтерів і курси для переселенців.

Проект «Крим SOS», створений волонтерами 27 лютого 2014 року, тепер допомогає не лише переселенцям із Криму, а й тим, хто виїхав зі східних регіонів України. «Коли ми починали працювати, то думали, що тижнів за два в Криму все владнається, і ми продовжимо жити своїм звичайним життям», — розповідає Таміла. Але ситуація, яка склалася в Україні, на жаль, схожа з тією, яка була в Європі після Другої світової війни. Ілля Тодорович, предстаник Регіонального управління Верховного комісара ООН у справах біженців, на тернінгу «Як, куди і навіщо волонтерити», організованому «Крим SOS» для волонтерів з різних міст, розповідає: «ООН виникла, коли суспільство усвідомило необхідність сторити організацію, яка допоможе після війни людям повернутися додому, або знайти новий дім. Усі вважали, що за п’ять років все владнається, і організація припинить своє існування». Однак, як бачимо, допомога людям досі необхідна. І волонтери — люди, які безкорисливо роблять світ інших кращим — зараз Україні потрібні як ніколи.

Цією шляхетною справою займаються багато відомих людей. Зокрема, головний редактор «Української правди» Севгіль Мусаєва-Боровик, співачка Руслана, гендиректор компанії Microsoft в Україні Дмитро Шимків та багато інших. У кожного з них особиста історія, як вони до цього прийшли. Телеведуча Соломія Вітвіцька, ділячись своєю історією, розповідає, що має брата військового, який служив у Криму, від нього вона одразу дізнавалася, що там відбувається. Соломія не могла залишитися осторонь усіх тих подій, 8-9 березня вона з чоловіком поїхала в Крим, спілкувалася там із людьми, яким не знала, що сказати, адже розуміла, що не може брехати, говорячи, що Україна не покине їх напризволяще. З цього почалася її волонтерська діяльність.

Волонтерами стають і переселенці — їм як нікому добре відомі проблеми своїх «друзів по нещастю». Наприклад, Марина Воронцова з міста Кіровська Луганської області, яка переїхала до Харкова і стала волонтером суспільної ініціативи — Станції «Харків», що допомагає переселенцям із зони АТО.

Серед волонтерів є люди, яким, на щастя, не довелося залишати свій дім. Максим Буткевич із Ресурсного центру допомоги вимушеним переселенцям говорить: «Є той, хто може цілими днями займатися волонтерством — він волонтер, хтось — приділити цьому дві години на день — він також волонтер. Інші можуть час від часу відвезти щось на машині, перевести гроші на банківську картку благодійної орагнізації — всі вони складові волонтерського руху». Волонтери — різні, у них різні ресурси, можливості, стимули, щоб займатися безкорисливою справою, вони спілкуються різними мовами, у них різні погляди і характери, але головне, що всі вони роблять добро. Одні запроваджують електронну систему, яка би не дозволяла тим самим переселенцям весь час приходити по допомогу тоді, коли іншим вона потрібніша, а речей і продуктів на всіх не вистачає. Інші дивляться на людей, які набивають у пунктах допомоги торби шматтям, яке їм не дуже й потрібно, з психологічної точки зору, адже ці речі дають їм відчуття стабільності. Є волонтери, які роблять усе, аби речі, які вони видають безплатно, переселенці не продавали комусь, тоді як інші стверджують, що це сприятиме соціалізації переселенців у новому місті. Хтось вішає на двері пункту допомоги синьо-жовтий прапор, а хтось, коли бачить, що в черзі починаються сутички (адже приходять люди із різними переконаннями) вмикає на магнітофоні гімн України та кілька українських пісень, вирішуючи тим самим проблеми національної ворожнечі. Шляхи різні — мета одна. «Насправді, ви більш ефективні, ніж уряд», — каже Ілля Тодорович волонтерам.

Розпочавши «волонтерити» зараз, багато людей впевнені, що продовжуватимуть і далі. Представник «Крим SOS» у Херсоні Анастасія Баленко зізнається УМ: «Волонтерством почала займатися з подій минулого року, але планую, коли все владнається, продовжувати далі волонтерську діяльність. Це неймовірне відчуття, коли ти усвідомлюєш, що дійсно допоміг комусь». Те, що відбувається в Україні, змінило людей, допомогло нам стати більш чуйними один до одного. Волонтери — люди, які відкривають свої серця для інших. «Бути волонтером — це почесно. Це — шанований статус», — говорить Максим Буткевич.

ВАЖЛИВО

Якщо Ви знаєте людей, які виїхали з Криму або зі східних регіонів і потребують допомоги, — перекажіть їм контакти Ресурсного центру для переселенців: (044) 3643734, [email protected]