Про сало, рибу і котлети

03.12.2014
Про сало, рибу і котлети

Якщо хочете здивувати домашніх чи гостей — готуйте котлети з риби і сала. Уява малює не особливо барвисті картини, але ви лише спробуйте — за вуха від тарілки не відірвеш багатьох. Ці котлети насправді не відрізниш від м’ясних — тож не рецепт, а знахідка.

Беріть 700 г рибного філе , 150 г свинячого несолоного сала, 100 г не дуже жирного вершкового сиру, сіль, спеції для риби, приправу карі, борошно для панірування, перець, олію для смаження. Спочатку філе риби слід прокрутити через м’ясорубку, а після цього прокрутити і сире, злегка підморожене сало. Якщо використовується філе коропа, судака, плотви, прокрутіть рибу крізь м’ясорубку ще раз — для того, щоб позбутися  маленьких дрібних кісток і щоб фарш був ніжним. Солимо за смаком (у мене — 1,5 чайної ложки солі), додаємо улюблені спеції для риби і все ретельно перемішуємо. Можна додати середню цибулину. Борошно для панірування змішуємо зі спеціями і обов’язково додаємо карі (приправа зробить котлети золотистими). На сковорідку наливаємо трішки олії (котлети не мають кипіти) і викладаємо на них сформовані котлети. Смажимо без кришки на сильному вогні з обох боків, перевертаємо приблизно через 1-1,5 хвилин. Після швидкого обсмажування накриваємо кришкою і на повільному вогні даємо страві «дійти» 10 хвилин, через 5 хвилин ще раз перевернувши. Подаємо гарячими з будь-яким гарніром. Якщо, бува, залишаться, ці котлети смакують і холодними.

«Чогось мої гречаники так скоро поспіли!» Це слова з народної пісні. Якщо ви ще не готували гречаників — не журіться, краще починайте надолужувати цю прогалину негайно. Приготуйте, приміром, їх — iз грибами. Склянку гречки промийте, відваріть до готовності і розімніть до консистенції фаршу. Дві середні картоплини, два зубчики часнику і цибулину почистіть і натріть на дрібній тертці. Будь-які свіжі гриби (гливи, печериці, лісові) помийте і дрібно нашаткуйте. Змішайте в глибокій посудині всі інгредієнти, додайте спеції і вимісіть фарш. Сформуйте котлети і обсмажте їх до золотистої скоринки. Смакують зі сметанним чи томатним соусом.

Якщо сподобалися гречані котлети — це вам знак, що слід продовжувати «котлетні експерименти». Спечіть ще й рисові, а підливу до них приготуйте грибну. Відваріть склянку рису в підсоленій воді і старанно його розімніть. Додайте столову ложку олії, яйце, подрібнену йі обсмажену на олії цибулину і спеції. Сформуйте котлети, обкачайте в сухарях і швидко обсмажте з обох боків. Нехай смакують!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>