Якщо хочете здивувати домашніх чи гостей — готуйте котлети з риби і сала. Уява малює не особливо барвисті картини, але ви лише спробуйте — за вуха від тарілки не відірвеш багатьох. Ці котлети насправді не відрізниш від м’ясних — тож не рецепт, а знахідка.
Беріть 700 г рибного філе , 150 г свинячого несолоного сала, 100 г не дуже жирного вершкового сиру, сіль, спеції для риби, приправу карі, борошно для панірування, перець, олію для смаження. Спочатку філе риби слід прокрутити через м’ясорубку, а після цього прокрутити і сире, злегка підморожене сало. Якщо використовується філе коропа, судака, плотви, прокрутіть рибу крізь м’ясорубку ще раз — для того, щоб позбутися маленьких дрібних кісток і щоб фарш був ніжним. Солимо за смаком (у мене — 1,5 чайної ложки солі), додаємо улюблені спеції для риби і все ретельно перемішуємо. Можна додати середню цибулину. Борошно для панірування змішуємо зі спеціями і обов’язково додаємо карі (приправа зробить котлети золотистими). На сковорідку наливаємо трішки олії (котлети не мають кипіти) і викладаємо на них сформовані котлети. Смажимо без кришки на сильному вогні з обох боків, перевертаємо приблизно через 1-1,5 хвилин. Після швидкого обсмажування накриваємо кришкою і на повільному вогні даємо страві «дійти» 10 хвилин, через 5 хвилин ще раз перевернувши. Подаємо гарячими з будь-яким гарніром. Якщо, бува, залишаться, ці котлети смакують і холодними.
«Чогось мої гречаники так скоро поспіли!» Це слова з народної пісні. Якщо ви ще не готували гречаників — не журіться, краще починайте надолужувати цю прогалину негайно. Приготуйте, приміром, їх — iз грибами. Склянку гречки промийте, відваріть до готовності і розімніть до консистенції фаршу. Дві середні картоплини, два зубчики часнику і цибулину почистіть і натріть на дрібній тертці. Будь-які свіжі гриби (гливи, печериці, лісові) помийте і дрібно нашаткуйте. Змішайте в глибокій посудині всі інгредієнти, додайте спеції і вимісіть фарш. Сформуйте котлети і обсмажте їх до золотистої скоринки. Смакують зі сметанним чи томатним соусом.
Якщо сподобалися гречані котлети — це вам знак, що слід продовжувати «котлетні експерименти». Спечіть ще й рисові, а підливу до них приготуйте грибну. Відваріть склянку рису в підсоленій воді і старанно його розімніть. Додайте столову ложку олії, яйце, подрібнену йі обсмажену на олії цибулину і спеції. Сформуйте котлети, обкачайте в сухарях і швидко обсмажте з обох боків. Нехай смакують!