І як тепер без «Леніна»?

07.11.2014
І як тепер без «Леніна»?

Олексія Девотченка чекали в Києвi, щоб закінчити зйомки фільму «Моя бабуся Фані Каплан», де він грав Леніна.

Через тиждень російський актор Олексій Девотченко мав приїхати в Київ, щоб закінчити зйомки у фільмі «Моя бабуся Фані Каплан» Дмитра Томашпольського та Олени Дем’яненко, де він грав Леніна. Ввечері 5 листопада Олексій пішов з життя, залишивши калюжу крові і замкнені двері квартири у Москві. Його тіло 15 годин пролежало біля дверей. У Головному слідчому управлінні Росії вважають, що це не вбивство. За їхньою версією, біля тіла знайдено порожню пляшку з-під горілки та упаковку транквілізатора. Тож у міліції схиляються до версії про нещасний випадок, мовляв, Олексій сам порізався бо осколки скла розбитого серванту. Свідки ж припускають, що у квартирі точилася бійка, на тілі актора є зовнішні ушкодження (забої на ногах і травма голови).Та як би він не помер, важливо, як Олексій Девотченко жив.

Актор, відомий глядачеві в основному за телесеріалами «Бандитський Петербург», «Убойна сила» і «Золоте теля», був палким противником політики Путіна. 10 березня 2010 року підписав звернення російської опозиції «Путін повинен піти». У 2011 році Олексій оголосив, що відмовляється від звання «Заслужений артист Росії» і двох Державних премій Росії на знак протесту проти політики російського президента.

У березні 2014 року підписав лист «Ми з Вами!» на підтримку України.

Голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач висловлює глибокі співчуття родині та близьким Олексія: «Девотченко був другом України. Його підпис стоїть під зверненням діячів культури Росії на захист нашої країни. На марші Миру в Москві він читав вірші Василя Стуса. Знімався в українському кіно. Він був відважним, щирим і безстрашним. Він був крихким, ранимим, чутливим художником. Ми завжди будемо його пам’ятати».