На калині мене мати колихала…

01.10.2014
На калині мене мати колихала…

Калина — і прикраса, і символ, і їжа. (з сайта ukra.inn.uol.ua.)

Без калини — ви знаєте — ми не ми

Ми все знаємо про калину — і про її глибокий символізм, і про силу, якої вона додає, і про чудові почуття, які пробуджує, і про чудодійні властивості зцілення, і про розмаїття смаків, яке вона дивним чином може створювати. Старші люди розповідають, що в давнину калину сушили, перетирали і готували з неї каву — з приємною гірчинкою, терпку, запашну і дуже корисну. Наші бабусі готували желе з калини — смачне настільки, що хочеться вигукнути відоме: «І нехай весь світ зачекає!». Калину і цукор беріть порівну, на кiлограм калини ще знадобиться 2 склянки води. Переберіть калину, помийте її і бланшуйте в окропі 5 хвилин (так зникне гірчинка і розім’якне шкірочка). А після цього злийте воду, ягоди залийте теплою водою і варіть, щоб вони остаточно розм’якли (хвилин 20 на маленькому вогні). Потім воду злийте, а калину протріть крізь сито. Додайте цукор, розмішайте і варіть на повільному вогні ще півгодини. Розлийте в невеличкі баночки і зберігайте в прохолодному місці. А як тільки відчуватимете в собі депресивні настрої — відкрийте яскраве желе, змастіть ним шматочок житнього хрумкого хліба, заваріть собі духмяний чай iз трав і починайте стежити за тим, як усе негайно стає на свої місця.

Для повноти «калинових насолод» мусите мати в своїй комірчині й кілька баночок мармеладу з калини і яблук. Перший етап приготування й обробки калини — як у попередньому рецепті: перебрати, бланшувати, проварити на малому вогні, воду злити і протерти калину через сито. Далі — додаткові дії. До перетертої калини додайте запечених у духовці кисло-солодких перетертих яблук (в рівних пропорціях), всипте цукор (на кiлограм пюре — кiлограм цукру), половину чайної ложки кориці і варіть на малому вогні, поки не загусне (приблизно годину). А насамкінець солодку масу розлийте в неглибокий посуд і сушіть в слабо розігрітій (до 70 градусів) духовці ще 40 хвилин. Готовий мармелад поріжте на шматочки і присипте цукровою пудрою або цукром.

За шипшину й журавлину замовимо слово

Кілька слів про шипшину та журавлину. Про лікувально-дієтичне значення цих ягід зайвий раз говорити немає потреби. Напої зі свіжих і сушених ягід  захищають організм від інфекцій, зміцнюють імунітет, підвищують еластичність судин, знижують рівень холестерину в крові, поліпшують роботу печінки та ендокринної системи.

Тож починаємо готувати. Варення з шипшини — дуже делікатне. І не тому, що аромат його нагадує запах троянд. А ще й тому, що його не варто переварювати (щоб зберегти максимум вітамінів), а попередньо — не залишити у ягодах насіння. Словом — ювелірна робота. Але дуже смачно і корисно!

Отож помийте кiлограм ягід шипшини в гарячій воді, зніміть iз них «чашечки», розріжте й дуже ретельно вичистіть насіння. Залийте ягоди двома склянками води і варіть 10 хвилин. Протріть крізь сито, додайте кiлограм цукру і знову варіть — цього разу до готовності, але не більше 40 хвилин.

Не забувайте у період осіннього авітамінозу, застудних захворювань та ангіни про журавлину. З неї можна приготувати морси, соки, киселі, квас, чай тощо. Відомий журавлиновий морс готується дуже просто: потрібно мати під рукою лише склянку ягід, півсклянки цукру і півтори склянки води. Закип’ятити воду, додати в неї вичавки з ягід і ще трохи потримати на вогні. Потім перецідити, додати відтиснутий сік і 0,5 склянки цукру, перемішати й остудити.

Отож, із корисних осінніх ягід — вибирайте до смаку і будьте здорові!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>