Хепі-енд по-білоруськи

19.08.2014

Культові рокери гурту «Ляпіс Трубєцкой» з Білорусі у рамках останнього в своїй історії туру Happy End Tour дадуть концерт 26 серпня у Києві на стадіоні «Динамо». За словами їхнього лідера Сергія Міхалка, колектив, який за 20 років відіграв тисячі концертів, із першого вересня припиняє своє існування.

Happy End Tour, в основу якого ляже спеціальна програма «Клоуна немає», — найкоротший тур, що коли-небудь організовували «Ляпіси». Складатиметься він із чотирьох концертів: у Москві, Вільнюсі, вже згаданому Києві, та завершального виступу 28 серпня в Санкт-Петербурзі.

«Ніяких принципових відмінностей між ними не буде. Група зіграє всі свої головні хіти за останні сім років» — розповідає прес-аташе гурту Олександр Бергер. Представник «Ляпісів» додає, що музиканти хочуть «піти красиво», поставивши наостанок свій особистий рекорд відвідуваності їхнього концерту. До того ж гурт хоче втілити нарешті в життя свою популярну кричалку: «Ми заводські хлопці, але ми зберемо стадіони». За всю історію «Ляпіса Трубєцкого» в нашій столиці вони виступали близько 20 разів. На запитання, чого очікувати від київського концерту, Бергер сказав, щоб учили слова пісень «Ляпісів» — «будемо співати хором».

До слова, колектив, названий на честь персонажа роману Іллі Ільфа та Євгена Петрова «12 стільців» — поета-халтурника Никифора Ляпіса — вперше прославився в 1990-ті роки завдяки смішним і стьобним пісням. Упродовж останніх років найвідоміша рок-група Білорусі давала концерти по всьому російськомовному просторі — від Риги до Новосибірська, від Москви до Тбілісі, і незмінно збирала аншлаги. Але при цьому на своїй батьківщині «Ляпіс Трубєцкой» не виступав майже чотири роки: концерти колективу, а також згадки про нього в теле- і радіоефірі, знаходяться під негласною забороною влади. Також «Ляпіси» підтримували українську Революцію гідності. Пісня «Воины света» стала навіть неофіційним гімном Майдану.

За проукраїнську позицію «Ляпісів» неодноразово критикувала російська влада, яка навіть хотіла заборонити їх у Росії. Але, як бачимо, «концерти проходять бадьоро і весело, вороги примовкли, ніяких заборон наразі немає», — ділиться Олександр Бергер.

 

ДАЛІ БУДЕ

За два місяці до офіційних заяв про розпуск гурту «Ляпіс Трубєцкой» запустив своє музичне інтернет-радіо Lyapis Crew. У ефірі можна слухати цілодобово найяскравіші хіти «Ляпісів», кавери на їхні пісні, вірші Сергія Міхалка та музику різних виконавців iз Росії, України та Білорусі.

Вартість квитків на фінальний концерт «Ляпісів» у Києві: 140—300 грн.